fbpx

Θεραπεία Κύφωσης Ενηλίκων

Πρώτο το SPONDYLOS to 2009 ξεκίνησε την θεραπεία κύφωσης ενηλίκων, που μέχρι τότε δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο.

Εκτός βέβαια την χρήση παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου και οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σπορ όταν δεν πονούσαν.

Σε μεγάλες κυφώσεις η λύση ήταν, η χειρουργική επέμβαση με εκτεταμένη Σπονδυλοδεσία.

Όμως αυτό που παρατηρούσαμε ήταν ότι ούτε τα φάρμακα, που ήταν προσωρινή συμπτωματική λύση για τον πόνο, που επέστρεφε ξανά, ούτε και η άσκηση γενικά δεν βοηθούσα στην αντιμετώπιση της κύφωσης. Όσο για το χειρουργείο καλύτερα να μην μιλήσουμε.

Πρώτο το SPONDYLOS to 2009 ξεκίνησε την θεραπεία κύφωσης ενηλίκων, που μέχρι τότε δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο.

Εκτός βέβαια την χρήση παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου και οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σπορ όταν δεν πονούσαν.

Σε μεγάλες κυφώσεις η λύση ήταν, η χειρουργική επέμβαση με εκτεταμένη Σπονδυλοδεσία.

Όμως αυτό που παρατηρούσαμε ήταν ότι ούτε τα φάρμακα, που ήταν προσωρινή συμπτωματική λύση για τον πόνο, που επέστρεφε ξανά, ούτε και η άσκηση γενικά δεν βοηθούσα στην αντιμετώπιση της κύφωσης.

Όσο για το χειρουργείο καλύτερα να μην μιλήσουμε.

Πρόγραμμα θεραπείας κύφωσης ενηλίκων

Έρευνα και δοκιμές μεθόδων στην θεραπεία κύφωσης ενηλίκων


Στην αρχή χρησιμοποιήσαμε διάφορες μεθόδους έκτασης της σπονδυλικής στήλης, όπως κλασσικές ασκήσεις γυμναστηρίου, υπερέκταση σε μηχανήματα όπως το MED-X και άλλες μεθόδους.

Τελικά καταλήξαμε σε δύο από αυτές που ο ασθενής θα μπορούσε να τις εφαρμόσει στο σπίτι του, χωρίς την χρήση οργάνων.

Την μέθοδο SCHROTH και την καταπληκτική μέθοδο καλής στάσης και αυτοδιόρθωσης SEAS.

Όμως από την αρχή παρατηρήσαμε ότι το αποτέλεσμα των ασκήσεων χανόταν μετά από λίγη ώρα.

Έτσι σχεδιάσαμε ένα ειδικό κηδεμόνα υπερέκτασης για ενηλίκους, σαν ένα εργαλείο για την συγκράτηση των αποτελεσμάτων. Μετά από δοκιμές καταλήξαμε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο κηδεμόνας τουλάχιστον για 8 ώρες μετά το τέλος των ασκήσεων, ανεξαρτήτως ώρας της ημέρας ή της νύκτας.

Επιλογή θεραπείας

Κάθε ασθενής εκτιμάται αφενός για το μέγεθος της κύφωσης (ήπια, μέτρια, βαριά κύφωση), το είδος της κύφωσης του (πρώην Scheuermann,  νευρομυική, στάσεως κλπ), τα συμπτώματά του (πόνος, δυσκαμψία, αδυναμία σωστής στάσης, έντονο καμπούριασμα κλπ),την φυσική του κατάσταση και τις δυνατότητες του.

Σε δεύτερο στάδιο αφού εκτιμηθούν τα παραπάνω, επιλέγονται οι ασκήσεις των μεθόδων SCHROTH και SEAS, κατασκευάζεται ο κηδεμόνας και εκπαιδεύονται οι ασθενείς σε αυτές με μαθήματα σταδιακής δυσκολίας.

Κάθε τρεις μήνες επανεκτιμάται η κατάστασή τους.

Ασκήσεις μεθόδου SCHROTH

Η μέθοδος Schroth αποσκοπεί στο να:

 

  • σταματήσει την επιδείνωση της Κύφωσης
  • μειώσει τον πόνο που δοκιμάζουν οι ασθενείς
  • αυξήσει την ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων
  • μειώσει την γωνία της κύφωσης
  • βελτιώσει την στάση και την εμφάνιση
  • διατηρήσει την στάση αυτή σε όλη την ζωή
  • να αποφύγει ο ασθενής το χειρουργείο

Ασκήσεις μεθόδου SEAS

Είναι η μέθοδος καλής στάσης και αυτοδιόρθωσης

Βασίζεται σε έναν ειδικό τύπο ενεργητικής αυτό-διόρθωσης, ο οποίος διδάσκεται ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή, ενώ στην συνέχεια σχετίζεται με ασκήσεις σταθεροποίησης που περιλαμβάνουν νευρομυϊκό έλεγχο, εκπαίδευση ιδιοδεκτικότητας και ισορροπία.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί ενεργητικές ασκήσεις αυτοδιόρθωσης της στάσης.

Κηδεμόνες Υπερέκτασης


Οι κηδεμόνες κύφωσης τ. SPONDYLOS βασίζονται όλοι στην ίδια αρχή. Την αρχή των τριών σημείων που επιφέρει την υπερέκταση στην σπονδυλική στήλη. Αυτό που αλλάζει τον τύπο είναι το αντίθετο σημείο της υπερέκτασης. Δηλαδή το σημείο που πιέζει τον κορυφαίο σπόνδυλο της κύφωσης.

Έτσι υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί αλλά εάν θέλουμε να τους κατηγοριοποιήσουμε υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι.

 

1. ο Θωρακικός (ύψος κορυφαίου από τον δέκατο έως τον 6 θωρακικό σπόνδυλο)

2. ο Θωρακοοσφυϊκός (ύψος κορυφαίου από τον δεύτερο οσφυϊκό έως τον 10 θωρακικό σπόνδυλο)

3. ο Οσφυϊκός (ύψος κορυφαίου από τον τέταρτο οσφυϊκό έως τον πρώτο οσφυϊκό σπόνδυλο)

Ο κηδεμόνας ταξιδεύει στο… Μαρόκο

Που βασίστηκε η θεραπεία κύφωσης ενηλίκων;

Αρχική Υπόθεση

Σε νεαρές ηλικίες μέχρι τα 30 – 40 έτη, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι απλά συμπιέζονται στο πρόσθιο τμήμα τους και δημιουργείται μια παραμόρφωση αυτών, χωρίς σε αυτή την φάση να αλλάζει η σύνθεση του δίσκου αλλά ούτε και έχει αρχίσει η εκφύλιση τους.

Η παραμόρφωση έχει τις ιδιότητες της πλαστικής παραμόρφωσης, που εάν αλλάξουν οι μηχανικές συνθήκες και η κατεύθυνση των πιέσεων, τότε ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποσυμπιέζεται.

Επιστημονική βάση

Η αποδεδειγμένη εργαστηριακά θεωρία του Wuertz (J Orthop Res. 2009 September;27(9):1235-1242) αλλά και του O’Connell , για την εμβιομηχανική των μεσοσπονδυλίων δίσκων, όπου τονίζουν ότι:

” Η αποκατάσταση του ύψους του δίσκου εξαρτάται από το εύρος και την διάρκεια του εφαρμοσμένου βάρους στον περιβάλλοντα χώρο (μύες και σύνδεσμοι)”, 

αλλά και ότι: “Η σωματική δραστηριότητα είναι σε θέση να προωθήσει την επιδιόρθωση ή την αναβολή της εκφύλισης του δίσκου” ήταν ο οδηγός μας για τις αρχικές δοκιμές της θεραπείας μας.

Αλλαγή πλαστικότητας δίσκου μετά από θεραπεία