fbpx

Έγκαιρη παρέμβαση

Έγκαιρη παρέμβαση: Η καλύτερη ευκαιρία για την διόρθωση της Σκολίωσης


Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, δηλαδή η δημιουργία της Σκολίωσης. Γνωρίζουμε ότι γενετικοί παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση, αλλά όχι και στην εξέλιξη της.

Ξεκινάει σαν στροφή των σπονδύλων με ένα αδιόρατο στην αρχή ύβο (καμπούρα) και μετά αρχίζει να γέρνει προς την μεριά της στροφής δημιουργώντας την γωνία κλίσης.

Φαίνεται όμως να συνδέεται με ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Η ευκαιρία για την διόρθωση σπονδυλικής στήλης είναι πολύ μεγαλύτερη πριν αρχίσει αυτό το φαινόμενο περιστροφής και  ροπής, επειδή η σπονδυλική στήλη είναι πιο ευέλικτη.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να επέμβουμε έγκαιρα.

Άσκηση στην αρχή, σε σκολιώσεις με στροφή λιγότερο από 10⁰ και κλίση λιγότερο από 15⁰

και μετά υποβοήθηση με part time εφαρμογή κηδεμόνα, μετά από τις ασκήσεις, σε σκολιώσεις κάτω από 25⁰

Δημιουργία νέων συνηθειών της στάσης


Στις αρχικές ασκήσεις για μικρού μεγέθους σκολιώσεις περιλαμβάνονται και οι επαναλλαμβανόμενες ασκήσεις στάσεως.

Πρόκειται για ασκήσεις επανάληψης που εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος σε νέα δεδομένα στάσης.

Γιατί είναι σημαντικό; Επειδή στα περισσότερα περιστατικά σκολίωσης η εξέλιξή τους πηγάζει από ένα νευρολογικό πρόβλημα με τον έλεγχο του εγκεφάλου στην σπονδυλική στήλη, για την αίσθηση της βαρύτητας.

Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη βαρύτητα και αποπροσανατολίζει τη σπονδυλική στήλη. Θα έπρεπε να υποδείξει στην σπονδυλική στήλη να ισιώσει, αλλά δεν το κάνει.

Ο έλεγχος της στάσης είναι μια αυτόματη, ακούσια συνήθεια. Δεν το σκεφτόμαστε για να σταθούμε  όρθιοι. Σαν νήπια, επίσης, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να σταθούμε, μέχρι να το κάνουμε.

Παρομοίως, οι εξειδικευμένες ασκήσεις στάσης, φρενάρουν τη σκολίωση, επειδή σχηματίζουν συνήθειες στάσης.

Οι ακούσιες κινήσεις γίνονται όταν το σώμα αυτόματα κινείται ανάλογα με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως η μεταφορά της σχολικής τσάντας ή η χρήση των γυαλιών.

Αυτές οι κινήσεις γίνονται αυτόματες συνήθειες στο μυαλό μας. Εκτιμάται ότι χρειάζονται 3.500 επαναλήψεις μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας για να γίνει αυτόματη συνήθεια.

Έτσι, αν το παιδί σας κάνει ασκήσεις στάσης τρεις φορές την ημέρα, θα χρειαστούν τρία χρόνια για να γίνουν αυτές οι ασκήσεις αυτόματες συνήθειες.

Οι ασκήσεις αυτόματης απόκρισης δεν είναι συνηθισμένες ασκήσεις γυμναστικής


Οι ασκήσεις που διεγείρουν το υποσυνείδητο κέντρο ελέγχου της στάσης του σώματος, δεν είναι αυτές που θα δείτε σε ένα γυμναστήριο.

Είναι ασκήσεις ισορροπίας στις οποίες με διάφορους τρόπους εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν τον εγκέφαλο να αντιληφθεί ένα διαφορετικό κέντρο μάζας, ή σημείο εξισορρόπησης, για το σώμα του παιδιού σας.

Ο εγκέφαλος στέλνει μια αυτόματη απάντηση για την εκ νέου εξισορρόπηση του νέου κέντρου. Αυτό δημιουργεί μια εκ νέου ευθυγράμμιση όλης της σπονδυλικής στήλης.

Οι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται μπροστά σε ένα καθρέπτη ώστε να υπάρχει η οπτική επανατροφοδότηση (οπτικό feedback)

Η εκπαίδευση αυτόματης απόκρισης, βοηθά τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλους τους τύπους σκολιώσεων, επειδή εμποδίζει την εξέλιξη τους και μειώνει την γωνία κλίσης.

Αλλά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε παιδιά των οποίων οι καμπύλες δεν έχουν φτάσει τις 30 μοίρες.

Γιατί επιταχύνεται η εξέλιξη της Σκολίωσης σε καμπύλες άνω των 30 μοιρών;


Στην αρχή οι σκολιώσεις είναι εύκαμπτες. Ο λόγος είναι ότι όλη η παραμόρφωση είναι σε επίπεδο μαλακών μορίων όπως λέμε, δηλαδή βραχύνονται οι μύες και οι σύνδεσμοι, αλλά η παραμόρφωση δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδο οστών.

Μετά τις 30⁰ ή χρόνια πίεση επάνω στις επιφύσεις (πηγές) των σπονδύλων, αρχίζει και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε πλαστική παραμόρφωση, δηλαδή αρχίζουν οι σπόνδυλοι να παραμορφώνονται σφηνοειδώς στο κοίλο της καμπύλης.

Αν δεν γίνει θεραπεία, η σκολίωση συχνά προχωρά σε 45 μοίρες ή και περισσότερο, δηλαδή όταν οι γιατροί αρχίζουν να συστήνουν χειρουργική επέμβαση.

Αυτό είναι εξαιρετικά απογοητευτικό, διότι οι ίδιοι γιατροί συστήνουν συνήθως να “περιμένετε και να παρακολουθήσετε” την ήπια σκολίωση του παιδιού σας (καμπύλες κάτω των 20 μοιρών) για να δείτε αν προχωράει.

Στο SPONDYLOS δεν συνιστούμε σχεδόν ποτέ αναμονή.


Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας. Όταν μια καμπύλη υπερβαίνει τους 30 βαθμούς, η σκολίωση αλλάζει και επιταχύνεται, αυξάνοντας γεωμετρικά την πλάγια κλίση και την στροφή.

Όπως σε μια ταινία περιστρεφόμενου ελαστικού, η αυξημένη ροπή κάνει τη σπονδυλική καμπύλη να στρέφεται και να λυγίζει ακόμα περισσότερο.