Νέα

Νέα

Ανακάλυψη του Γονιδίου της Σκολίωσης

Ερευνητές από το RIKEN Center for Integrative Medical Sciences στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που συνδέεται με την Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση στην ασιατική και την καυκάσια (λευκή) φυλή. Το γονίδιο αυτό εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την κατασκευή της σπονδυλικής στήλης κατά την παιδική ηλικία. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση είναι η πιο συχνή σκελετική πάθηση, προσβάλλοντας περίπου το 2% των παιδιών στην σχολική ηλικία. Τα αίτια της είναι σχεδόν άγνωστα και η μόνη θεραπεία είναι αυτή με διορθωτικούς κηδεμόνες και σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο. Παρόλα ταύτα πολλές έρευνες, κλινικές και εργαστηριακές, υποδεικνύουν την συμμετοχή των γενετικών παραγόντων.

Για να κατανοήσουν τις αιτίες στην ανάπτυξη της Σκολίωσης, οι Dr. Ikuyo Kou, Dr. Shiro Ikegawa και η πολυπληθής ερευνητική ομάδα τους, προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα γονίδια που σχετίζονται με την τάση να αναπτυχθεί η πάθηση.

Μελετώντας λοιπόν το γενότυπο 1.819 ατόμων (Ιαπώνων) που πάσχουν από Σκολίωση σε αντιστοιχία με 25.939 υγιή άτομα, η ομάδα τους ανακάλυψε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της Σκολίωσης  στο χρωμόσωμα 6. Εν συνεχεία το αναπαρήγαγαν στην Κινεζική και στην Καυκασία (Λευκή) φυλή.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το ευαίσθητο γονίδιο GPR126, εντοπίζεται σε μεγάλη συγκέντρωση στους χόνδρους και ότι η καταστολή του οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη και σχηματισμό του οστίτη ιστού στην σπονδυλική στήλη. Το GPR126 είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος των ανθρώπων καθώς και στο μήκος του κορμού.

” …Οι έρευνές μας υποδεικνύουν την άκρως σημαντική πιθανότητα ότι το GPR126 μπορεί ταυτόχρονα να επηρεάσει την προδιάθεση για την Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση όπως επίσης και το ύψος διαμέσου μια μη φυσιολογικής ανάπτυξης της Σπονδυλικής Στήλης…” ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Νέα
Νέα

Θεραπεία της Σκολίωσης Ενηλίκων

Στις 8-11 Μαΐου 2013 διεξήχθη στο Chicago το ετήσιο συνέδριο της SOSORT (International Society on Scoliosis Orthopedic Rehabilitation and Treatment) όπου o Επιστημονικός Διευθυντής του SPONDYLOS Laser Spine Lab, κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα από την συντηρητική Θεραπεία στην ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.

Η εργασία είχε μεγάλη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα και δημοσιεύτηκε  στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Scoliosis and Spinal Disorders. Μια ακόμη επιτυχής προσπάθεια του SPONDYLOS Laser Spine Lab στην κλινική έρευνα των παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης.

Νέα

Adult_Scoliosis Treatment Combining Brace and Exercises,

Dimitris Papadopoulos, SOSORT 10th Annual Meeting, Chicago 2013

Νέα

Εφηβική Σκολίωση και ταξινόμηση κατά RIGO

Από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2014 διεξήχθη στο Wiesbaden της Γερμανίας το ετήσιο συνέδριο της SOSORT(International Society on Scoliosis Orthopedic Rehabilitation and Treatment). Στο συνέδριο όπου μετείχαν επιστήμονες από 30 χώρες αναπτύχθηκαν θέματα έρευνας για την Σκολίωση και την κύφωση και μέθοδοι αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους συντηρητικά.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του SPONDYLOS Laser Spine Lab, κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μεθόδου Rigo Cheneau που εφάρμοσε το SPONDYLOS Laser Spine Lab. Τα αποτελέσματα αφορούσαν 243 περιστατικά σκολίωσης που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα τελευταία 2 χρόνια. Η εργασία με τα όντως εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε μεγάλη αποδοχή από τους συνέδρους και δημοσιεύτηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Scoliosis and Spinal Disorders. Στο συνέδριο παραβρέθηκε και η Lehnert-Schroth η ογδοντάχρονη κόρη της Katarina Schroth θεμελιωτή της μεθόδου Schroth.

Νέα

Evaluation_of_the_Rigo_classification_system_

for_brace_design,

Dimitris Papadopoulos, SOSORT 11th Annual Meeting, Wiesbaden Germany, 2014

Νέα

Formetric 4D και ακτινογραφίες

Στο επίσημο συνέδριο της SOSORT στην Barcelona το 2011 παρουσιάστηκε η εργασία του  κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου με  θέμα την χρησιμότητα της επιφανειακής τοπογραφίας Formetric 4D στην αντιμετώπιση της Σκολίωσης και της Κύφωσης.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του SPONDYLOS Laser Spine Lab, κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την σύγκριση των μετρήσεων με Formetric 4D και ακτινογραφιών, σε 616 ασθενείς και προσδιόρισε τα ποσοστά ακρίβειας του μηχανήματος. Η εργασία είχε μεγάλη αποδοχή από τους συνέδρους και δημοσιεύτηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Scoliosis and Spinal Disorders.

Νέα

Is the Surface Topography a helpful tool

for the management of scoliosis?

Dimitris Papadopoulos,

SOSORT 8th Annual Meeting, Barcelona Spain, 2011

Γενετικός Έλεγχος Σκολίωσης

Τις περισσότερες φορές ο ορθοπαιδικός έρχεται σε δίλλημα στο πώς να σχεδιάσει την θεραπεία μιας ιδιοπαθούς σκολίωσης, η οποία είναι μικρή (10° – 25° γωνίας Cobb), σε ένα παιδί ηλικίας 9 έως 13 ετών. Συνήθως το παιδί μπαίνει σε παρακολούθηση και περιμένουμε την πιθανή επιδείνωση. Σε άλλες περιπτώσεις το παιδί ξεκινάει μια θεραπεία με κηδεμόνα ή / και ασκήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει σιγουριά για την απόφαση, αλλά βασίζεται στην εμπειρία του ορθοπαιδικού. Στην πρώτη περίπτωση χάνεται πολύτιμος χρόνος για την θεραπεία, στην δεύτερη πιθανόν να μην χρειαζόταν τόσο έντονη θεραπεία.

Το ScoliScore είναι το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα του ορθοπαιδικού για τον σχεδιασμό της θεραπείας της Ιδιοπαθούς Εφηβικής Σκολίωσης

Νέα

Συλλέγεται σάλιο από το παιδί και στέλνεται στο εργαστήριο του ScoliScore στις Η.Π.Α. όπου γίνεται ανάλυση DNA. Μετά από 3 εβδομάδες, το αποτέλεσμα αποστέλλεται στον θεράποντα ορθοπαιδικό με μία βαθμονόμηση από 1-200. Όσο πιο χαμηλός είναι ο βαθμός τόσο λιγότερο κίνδυνος υπάρχει για να επιδεινωθεί η σκολίωση. Τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν μια εγκυρότητα της τάξης του 99%.

Τα αποτελέσματα του ScoliScore με τους άλλους κλινικούς παράγοντες της σκολίωσης (γωνία Cobb, έναρξη εμμήνου ρήσης, οστική ηλικία, αύξηση ύψους κλπ) θα χρησιμοποιηθούν από τον ορθοπαιδικό για τον σχεδιασμό μιας προσωποποιημένης και αποτελεσματικής Θεραπείας.

Περισσότερες πληροφορίες:http://www.scoliscore.com/default766f.html

Νέα

Έλεγχος Σκολίωσης από τους γονείς στην παραλία


Στις διακοπές στην θάλασσα είναι ευκαιρία να δείτε πιο προσεκτικά το παιδί σας. Κοιτάξτε το από πίσω και πρώτα απ’ όλα ελέγξτε τους ώμους   του. Εάν ο ένας σας φαίνεται πιο κάτω από τον άλλο τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Συνεχίστε κοιτώντας τις άκρες των ωμοπλατών του  καθώς επίσης και τα υποθετικά τρίγωνα  που σχηματίζονται από τα χέρια του και το σώμα του, τα οποία θα πρέπει να είναι συμμετρικά. Πείτε στο παιδί σας να σκύψει. Εάν δείτε να ανασηκώνεται ένα τμήμα της πλάτης του τότε όλα αυτά είναι ενδείξεις Σκολίωσης.

Με αυτές τις ενδείξεις και χωρίς να είναι επείγον, επισκεφθείτε μας στην επιστροφή σας. Εμείς θα ελέγξουμε το παιδί για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για πραγματική σκολίωση και εάν χρειάζεται θεραπεία.

Shares
Scroll Up