fbpx

Ψυχολογική υποστήριξη

Ενώ η ίδια η ιδιοπαθής σκολίωση δεν προκαλεί συνήθως σωματικό πόνο στην εφηβεία, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες μορφές πόνου, δυσφορίας και εμποδίων.

Συναισθηματικός πόνος.


Πολλοί έφηβοι παλεύουν με την ιδέα να δείχνουν διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους.

 

Μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να αναφέρει ένας έφηβος με σκολίωση περιλαμβάνουν φόβο, ντροπή, άρνηση, θυμό ή λύπη.

 

Εάν και το νεαρό άτομο πειράζεται ή εκφοβίζεται, θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Θεραπεία με κηδεμόνα


Η πιο συχνή μη χειρουργική θεραπεία για τη σκολίωση είναι η χρήση ενός άκαμπτου κηδεμόνα  που πιέζει μεγάλο μέρος του κορμού του σώματος.

 

Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι άβολη, ειδικά όταν το σώμα του εφήβου προσπαθεί να συνηθίσει για πρώτη φορά να το φοράει.

 

Ο κηδεμόνας θα μπορούσε επίσης να προσθέσει απογοήτευση επειδή είναι πολύ ζεστός σε ζεστό καιρό, κάνοντας ορισμένες εργασίες να διαρκέσουν περισσότερο, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως να γίνει πηγή πειράγματος.

Σημάδια κατάθλιψης στους εφήβους

Ενώ τα σημάδια της κατάθλιψης στους εφήβους μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα των ενηλίκων, οι έφηβοι εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τους γονείς, τα μέλη της οικογένειας ή τους δασκάλους για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να τους βοηθήσουν.

Επίσης, ορισμένα σημάδια κατάθλιψης μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως κυκλοθυμική συμπεριφορά ή άλλες φυσιολογικές αλλαγές τυπικές στους αναπτυσσόμενους εφήβους.

Εάν ένας έφηβος αντιμετωπίζει σκολίωση, ορισμένα πιθανά σημάδια κατάθλιψης που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • null

  Παρατεταμένη ευερεθιστότητα ή θυμός.

  Ενώ είναι φυσιολογικό για τους έφηβους να έχουν περισσότερες εναλλαγές διάθεσης και περιστασιακά ξέσπασμα, σημάδια θυμού ή ευερεθιστότητας δεν πρέπει να εμφανίζονται συχνά.

 • null

  Απώλεια ενδιαφέροντος.

  Ένας καταθλιπτικός έφηβος είναι λιγότερο πιθανό να κάνει παρέα με φίλους. Μπορεί επίσης να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που στο παρελθόν ήταν ευχάριστες.

 • null

  Χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

  Ο έφηβος μπορεί να φαίνεται κουρασμένος ή λυπημένος τις περισσότερες φορές.
 • null

  Αλλαγή στη ρουτίνα ή τις συνήθειες.

  Θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή στις συνήθειες, όπως το να τρώει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο ή να έχει προβλήματα με τον ύπνο.

 • null

  Μειωμένη απόδοση

   

  Οι δάσκαλοι μπορεί να αναφέρουν ότι ο έφηβος δεν κάνει τα σχολικά του καθήκοντα τόσο καλά όσο πριν ή ότι εμφανίζεται αργά.

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Αν κάποιος ρωτήσει τον έφηβο τι μπορεί να φταίει, είναι πιθανό να ανοιχτεί. Όταν ένας έφηβος ανοίγεται σε έναν γονέα, δάσκαλο ή άλλον έμπιστο ενήλικα, το σημαντικό είναι να εστιάζει στο να ακούει τις ανησυχίες του εφήβου αντί να προσπαθεί να τους κάνει διάλεξη.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί επίσημα η κατάθλιψη είναι εάν ένας ιατρός έχει την ευκαιρία να εξετάσει τον έφηβο. Θα δοθεί ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο και μπορεί να γίνει εξέταση αίματος για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποια άλλη ιατρική πάθηση να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Μερικοί έφηβοι αρνούνται εντελώς να φορέσουν ένα άκαμπτο κηδεμόνα για τη θεραπεία της σκολίωσης, φοβούμενοι ίσως σχόλια ή αστεία που γίνονται από συνομηλίκους ή απλώς πιστεύοντας ότι η θεραπεία δεν αξίζει τον κόπο.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένας έφηβος μπορεί να φαίνεται πρόθυμος να φορέσει τον κηδεμόνα, αλλά δεν τηρεί τις προβλεπόμενες ώρες την ημέρα.

Εάν ένας έφηβος είναι απρόθυμος να φορέσει ένα κηδεμόνα για σκολίωση, είναι σημαντικό να μάθετε γιατί. Δώστε στον έφηβο την ευκαιρία να μιλήσει για το πώς νιώθει για τον κηδεμόνα. Μόλις δηλωθούν οι κύριες ανησυχίες, γίνεται ευκολότερο να συνεργαστείτε για την εξεύρεση λύσεων.

Για παράδειγμα, εάν ένας έφηβος εκφράζει την απογοήτευσή να επιλέξει ρούχα για να φορέσει με τον κηδεμόνα, μπείτε στο διαδίκτυο μαζί και δείτε εάν άλλοι έφηβοι με σκολίωση έχουν καταχωρίσει συμβουλές.

Μερικές φορές, οι νέοι ανησυχούν για τους συμμαθητές τους που βλέπουν τον κηδεμόνα τους και το αποτέλεσμα που θα έχει στην σχολική και κοινωνική ζωή τους. Οι περισσότεροι έφηβοι, μεταξύ ηλικιών από 12-15 ετών, που περνούν μια φάση δημιουργίας σεξουαλικής ταυτότητας αισθάνονται δυσάρεστα να φορούν κηδεμόνα στο σχολείο, ενώ δεν έχουν πρόβλημα να το φορούν εκτός σχολείου. Η απόρριψη τους από τις σχολικές παρέες και τα ινδάλματά τους, τους αποτρέπει και τους κάνει να αντιδρούν άσχημα.

Η αίσθηση ότι ο κηδεμόνας δεν φαίνεται μέσα από τα ρούχα είναι καθοριστική στην επιλογή ενός κηδεμόνα.

Αλλά παρόλα ταύτα είναι υψίστης σημασίας  ο ασθενής να φοράει τον κηδεμόνα, αν είναι η θεραπεία επιλογής.

Μερικές συμβουλές

Αναγνωρίστε του την προσωρινή ταλαιπωρία.

Πείτε του ότι ο κηδεμόνας είναι μια προσωρινή λύση για 2-3 χρόνια. Εξηγήστε του το όφελος για αυτή την απειροελάχιστα χρονικά κατάσταση.

Εξηγήστε γιατί λειτουργεί ο κηδεμόνας

Επιστημονικές μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι όσες περισσότερες ώρες την ημέρα αφιερώνονται σε σωστά τοποθετημένο κηδεμόνα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η καμπύλη της σκολίωσης να προχωρήσει στο σημείο να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους υποστήριξη.

Ένας έφηβος είναι πιο πιθανό να φορέσει ένα κηδεμόνα εάν οι γονείς και οι φίλοι είναι υποστηρικτικοί.

Ειδικότερα, εάν ένας γονέας είναι αντίθετος στην ιδέα του κηδεμόνα, το παιδί είναι λιγότερο πιθανό να φορέσει τον κηδεμόνα.

Μερικές φορές είναι λογικό να πείσουμε τους γονείς ότι ο κηδεμόνας είναι η σωστή επιλογή θεραπείας προτού ο έφηβος συμφωνήσει με αυτό.

Πείτε του για τον νυκτερινό κηδεμόνα σαν επιλογή 

Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι περισσότερος χρόνος στον νάρθηκα μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της καμπύλης, άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι ο νυκτερινός κηδεμόνας (που φοριέται μόνο όταν κοιμούνται για τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα) μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένη θεραπεία για ορισμένες σκολιώσεις.

Αυτή η λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τον ασθενή να αποφύγει τη χρήση του κηδεμόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εξαρτάται από τον τύπο της σκολίωσης.