fbpx

Επιλογή κηδεμόνα

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή κηδεμόνα για το παιδί μου;


Ο καλύτερος κηδεμόνας για ένα παιδί θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες τόσο του παιδιού όσο και της οικογένειας. Πόσο εύκολο είναι να φορέσει τον κηδεμόνα, πόσο δραστήριο είναι το παιδί, αν φαίνεται ο κηδεμόνας  μέσα από τα ρούχα και το ψυχολογικό αποτέλεσμα της θεραπείας, θα πρέπει όλα να συνυπολογιστούν στην επιλογή. Θα εξαρτηθεί επίσης από την εμπειρία της ομάδας που αντιμετωπίσει τον ασθενή.

Η επιστημονική Εταιρεία για την αντιμετώπιση της Σκολίωσης  SOSORT (International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment), συστήνει ότι κάθε θεραπευτική ομάδα πρέπει να παρέχει τον κηδεμόνα  που γνωρίζει καλύτερα* και είναι πιο προετοιμασμένη για τη διαχείριση του.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εάν ένα εργαστήριο ή ο θεράπων ιατρός, προτείνει ένα παλιάς τεχνολογίας κηδεμόνα γιατί αυτό γνωρίζει καλύτερα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους γονείς.

Πόσο καιρό θα πρέπει να το φοράει;


Ο κηδεμόνας  πρέπει να φοριέται έως ότου ο ασθενής σταματήσει να αναπτύσσεται. Μερικοί ασθενείς μπορεί  να φορούν τον κηδεμόνα τους και μετά τη διακοπή της ανάπτυξής τους, εφαρμόζοντας το μετεφηβικό πρόγραμμα του SPONDYLOS, με εφαρμογή του κηδεμόνα για 8 ώρες μετά από την εκτέλεση των ασκήσεων.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της σκολιωτικής γωνίας και της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηριστικά, οι έφηβοι φορούν κηδεμόνες  για μέσο όρο 26 μηνών, ενώ οι ανήλικοι ασθενείς (ηλικίας 4 έως 10 ετών) μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για πολλά χρόνια.

Γιατί δεν προσφέρεται ο κηδεμόνας SPONDYLOS-Rigo-Cheneau, στο ειδικό κέντρο που με παρακολουθούν;


Η επιλογή κηδεμόνα που προσφέρεται από το εργαστήριο που σαν πρότειναν, εξαρτάται από την εμπειρία των τεχνικών σε αυτόν τον κηδεμόνα. Αλλά και ο ειδικός ορθοπαιδικός σας μπορεί να μην έχει εμπειρία σε αυτούς  τους τύπους κηδεμόνων. Έτσι σας προτείνει κάποιον κηδεμόνα που γνωρίζει και ξέρει να τον χειριστεί καλά, έστω και εάν είναι παλιός και ξεπερασμένος.

Οι κηδεμόνες  θέτουν περιορισμούς σε ότι μπορεί να κάνει;


Οι κηδεμόνες  δεν πρέπει να περιορίζουν το τι μπορεί να κάνει ένας ασθενής και θα πρέπει να  επιτρέπουν στα παιδιά να συνεχίζουν να παίζουν και να αθλούνται. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εάν ένα παιδί φοράει κηδεμόνα, αυτός είναι πιο αποτελεσματικός εάν ο ασθενής είναι πολύ δραστήριος.

Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες τους μπορεί να αλλάξουν όταν φορούν ένα κηδεμόνα. Η επίδραση στην κίνηση του ασθενούς μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλουν να φορούν τον κηδεμόνα τους όσο τους συνιστάται.

Είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα κηδεμόνα  που τον αισθάνονται αρκετά άνετα ώστε να τον εφαρμόζουν  για τον συνιστώμενο αριθμό ωρών ανά ημέρα, διαφορετικά δεν θα κάνει τη δουλειά του.

Θα έχει πρόβλημα φορώντας τον κηδεμόνα στο σχολείο;


Φορώντας ένα κηδεμόνα δεν πρέπει να επηρεάζεται ένα παιδί στο σχολείο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν φορές που το παιδί πρέπει να το δει ένας ειδικός ψυχολόγος ή μπορεί να μιλήσει με τον γιατρό του, τον τεχνικό που κατασκεύασε τον κηδεμόνα ή ένα φυσικοθεραπευτή.

Μερικές φορές, οι νέοι ανησυχούν για τους συμμαθητές τους που βλέπουν τον κηδεμόνα τους και το αποτέλεσμα που θα έχει στην σχολική και κοινωνική ζωή τους. Οι περισσότεροι έφηβοι, μεταξύ ηλικιών από 12-15 ετών, που περνούν μια φάση δημιουργίας σεξουαλικής ταυτότητας αισθάνονται δυσάρεστα να φορούν κηδεμόνα στο σχολείο, ενώ δεν έχουν πρόβλημα να το φορούν εκτός σχολείου. Η απόρριψη τους από τις σχολικές παρέες και τα ινδάλματά τους, τους αποτρέπει και τους κάνει να αντιδρούν άσχημα.

Η αίσθηση ότι ο κηδεμόνας δεν φαίνεται μέσα από τα ρούχα είναι καθοριστική στην επιλογή ενός κηδεμόνα.

Αλλά παρόλα ταύτα είναι υψίστης σημασίας  ο ασθενής να φοράει τον κηδεμόνα, αν είναι η θεραπεία επιλογής.

Είναι αποτελεσματική η εφαρμογή ενός κηδεμόνα;


Η επιλογή κηδεμόνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • ο τύπος του κηδεμόνα και το πόσο επιδρά στην μείωση της γωνίας της σκολίωσης,
  • οι ώρες που εφαρμόζεται από το παιδί.
  • οι ασκήσεις για την σκολίωση που θα πρέπει να κάνει καθημερινά.
  • οι σταθερά αυξανόμενες πιέσεις στα σημεία της καμπύλης.

Συνολικά, ο κύριος στόχος κάθε κηδεμόνα είναι να σταματήσει η γωνία  να μεγαλώνει, έως ότου ο ασθενής σταματήσει να αναπτύσσεται και βέβαια σε ορισμένους τύπους κηδεμόνα όπως στους Rigo-Cheneau, ο στόχος είναι η μείωση στο μισό της αρχικής γωνίας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι κηδεμόνες (ακόμη και οι παλιοί) βοήθησαν να σταματήσουν κάποιες σκολιώσεις από το να επιδεινωθούν, εμποδίζοντας ορισμένους ασθενείς να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία είναι  πιο επιτυχημένη αν ο κηδεμόνας εφαρμόζεται για μεγαλύτερο διάστημα  από 20 ώρες κάθε μέρα.

Τι θα γίνει μετά την αφαίρεση του κηδεμόνα, θα αυξηθεί η σκολίωση;


Η σκέψη για το τι συμβαίνει μετά την αφαίρεση ενός κηδεμόνα είναι σημαντική. Κάποιοι κηδεμόνες  φαίνεται να έχουν πιο μακροχρόνια δράση από άλλους. Η συντήρηση όμως του αποτελέσματος με ασκήσεις, όπως γίνεται στο SPONDYLOS, κάνει το τελικό αποτέλεσμα να διαρκεί μακροχρόνια.

Η θεραπεία με κηδεμόνα, χωρίς ειδικές ασκήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μυϊκή αδράνεια.

Επίσης είναι δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι ένα παιδί ή έφηβος φοράει τον κηδεμόνα για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα.

Οι ασθενείς πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις σχετικά με τη θεραπεία της σκολίωσης τους.

Είναι σημαντικό ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες στους ασθενείς και ότι η απόφαση τους να βλέπουν απλώς μια σκολίωση πως εξελίσσεται, να εφαρμόζουν ένα κηδεμόνα, ή να προσφύγουν στην  χειρουργική επέμβαση, είναι δική τους.

Θα πρέπει όμως να τους εξηγούνται οι κίνδυνοι  και τα οφέλη κάθε μιας από τις επιλογές.