fbpx

Τα πρέπει – δεν πρέπει

Δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν – ή να βλάψουν – εάν το παιδί σας έχει σκολίωση


Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση, όπως είναι και τα πρέπει και δεν πρέπει για τους ανθρώπους που έχουν σκολίωση.

Μπορεί να νομίζετε ότι η σκολίωση προκαλείται από ασθενείς μυς ή πρόβλημα με τη σπονδυλική στήλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια γενετική κατάσταση που επιδεινώνεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι δραστηριότητες και οι κακές στάσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν σκολίωση, αλλά μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξή της και να προκαλέσουν αυξημένο πόνο στην ενήλικη ζωή.

Τα Δεν Πρέπει: Δραστηριότητες που επιδεινώνουν την σκολίωση.

Όχι στην αγωνιστική κολύμβηση


Η αγωνιστική κολύμβηση και η σκολίωση δεν ταιριάζουν.

Η κολύμβηση για ώρες καθημερινά αυξάνει την μυϊκή ισχύ στους μυς του κορμού, κάνοντας την σπονδυλική στήλη περισσότερη δύσκαμπτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία να ανοίξει η γωνία της σκολίωσης. 

Ενόργανη γυμναστική και κλασσικό μπαλέτο 


Στην ενόργανη γυμναστική και στους χορευτές κλασσικού μπαλέτου, εφόσον το άθλημα ή ο χορός γίνεται περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, δημιουργείται υποκύφωση (μείωση της φυσιολογικής κύφωσης), που σε συνδυασμό με μια θωρακική σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων.

Παρόλα ταύτα λίγες φορές την εβδομάδα, όχι παραπάνω από δύο, θα βοηθήσουν το παιδί σας στην ψυχολογία του, χωρίς να το επιβαρύνουν πολύ. Ένα απογοητευμένο παιδί εγκαταλείπει συχνά το πρόγραμμα θεραπείας της σκολίωσης γρήγορα.

Όχι στα Αθλήματα που ασκούν την μια πλευρά του σώματος (Τένις, ρακέτες, πινγκ-πονγκ κλπ)


Ο λόγος είναι ότι ενισχύουν την μια πλευρά των μυών του κορμού περισσότερο από την άλλη και επιδεινώνουν την σκολίωση. Ισχύει το ίδιο όπως τα παραπάνω με μέγιστο τις δύο φορές την εβδομάδα.

Όχι πολλές εκτάσεις του κορμού


Εκτείνοντας επανειλημμένα τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε ασκήσεις διατάσεων, γυμναστική, υψηλά άλματα, ελιγμούς χορού (ειδικά στο μπαλέτο) και σε ορισμένες θέσεις της γιόγκα, αναγκάζουν τους σπονδύλους να περιστρέφονται περαιτέρω στην κοιλότητα της καμπύλης της σκολίωσης. Η δύναμη που ασκείται συχνά προκαλεί γρήγορη εξέλιξη της σκολίωσης. 

Αντί βέβαια να αναγκάσετε το παιδί σας να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες, να τους υποδείξετε την εκτέλεση των ασκήσεων με τροποποιημένες στάσεις.

Όχι τρέξιμο για μεγάλες αποστάσεις σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. δρόμοι και πεζοδρόμια)


Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων με σκολίωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Συμπίεση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται κάθε φορά που ένα παιδί πηδάει ή τρέχει. Το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος δημιουργεί εξίσου προβλήματα. Το παρατεταμένο τρέξιμο ή τζόκινγκ δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο εξέλιξης της σκολίωσης. Προτείνουμε να περιοριστεί το τρέξιμο σε λιγότερα μέτρα.

Η ιππασία επίσης συμπιέζει την σπονδυλική στήλη και επιδεινώνει την σκολίωση. Πάντα βέβαια σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Όχι τραμπολίνο


Τα άλματα στα τραμπολίνα είναι καταστροφικά εάν το παιδί σας έχει σκολίωση. Μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της σκολίωσης και κατάρρευση της στάσης του σώματος , επειδή το άλμα συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη με κάθε αναπήδηση. Εάν το παιδί σας έχει ακόμη και ήπια σκολίωση, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτή τη διασκέδαση.

Όχι μεταφορά βαρέων αντικειμένων


Μεταφορά βαριών αντικειμένων, ειδικά από τη μία πλευρά, προσθέτει στην φυσική έλξη της βαρύτητας και συμπιέζει περαιτέρω τη σπονδυλική στήλη σας. Ένα υπερφορτωμένο σακίδιο είναι τρομερό για το παιδί σας με σκολίωση. Η μεταφορά της τσάντας σε έναν μόνο ώμο είναι επίσης λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να σηκώσουν μια ή δύο τσάντες από ένα σουπερμάρκετ, αλλά δεν θα μεταφέρουμε ένα ντενεκέ λάδι που ζυγίζει 17 κιλά.

Το ιδανικό βάρος της τσάντας είναι το 15% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα εαν το παιδί ζυγίζει 40 κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι μέχρι 6 κιλά.

Όχι πολύ ώρα στο κινητό


Η πρόσθια κάμψη  του κορμού με τον αυχένα σε κάμψη, όταν είμαστε στα social media, γράφουμε μηνύματα στο κινητό ή βλέπουμε κάποια video είναι καταστροφικά για τα άτομα με σκολίωση (Δεν είναι καλό για κανέναν, στην πραγματικότητα). Δημιουργεί πίεση στο νωτιαίο μυελό συμπιέζοντας τα  αιμοφόρα αγγεία.

Όχι ύπνος μπρούμυτα


Ο ύπνος μπρούμυτα είναι η χειρότερη θέση για την σκολίωση επειδή προκαλεί τον ευθειασμό της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή γίνεται η πλάτη πιο επίπεδη. Η σκολίωση είναι τρισδιάστατη πάθηση. Εάν η μια διάσταση επιδεινωθεί, θα ακολουθήσουν και οι άλλες. 

Όχι ύπνος με τα φώτα αναμμένα


Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση, όταν το παιδί σας κοιμάται. Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει την εφηβεία, ειδικά στα κορίτσια. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με σκολίωση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης. Δεδομένου ότι η μελατονίνη εκκρίνεται κατά κύριο λόγο στον ύπνο, ακόμα και το παραμικρό φως μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την απελευθέρωσή της.

Μια ανεπάρκεια μελατονίνης μπορεί να προκαλέσει την πρώιμη έναρξη της εφηβείας και τις σχετικές αυξήσεις της ανάπτυξης, καθώς και την πρόοδο της σκολίωσης. Εάν το παιδί σας εισέλθει νωρίς στην εφηβεία, έχει αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της σκολίωσης επειδή ο εγκέφαλός και το σώμα του δεν είναι ακόμα συγχρονισμένοι.

Συνεπώς, ο ύπνος με ένα ελαφρύ, νυχτερινό φως ή τηλεόραση είναι επιβλαβής για τα παιδιά με σκολίωση, ή που κινδυνεύουν από σκολίωση επειδή το γονίδιο υπάρχει στην οικογένεια. Ένα φως που φωτίζει στο παράθυρο διαταράσσει επίσης τον ύπνο και την έκκριση μελατονίνης.

Τα Πρέπει: Δραστηριότητες που βελτιώνουν την σκολίωση.

Ξεκινήστε την πρώιμη παρέμβαση


Οι γιατροί μπορεί να σας πουν να περιμένετε έξι μήνες έως ένα έτος εάν το παιδί σας έχει μια ήπια καμπύλη, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν στο παιδί πριν φτάσει η καμπύλη στις 30 μοίρες.

Έχετε το δικαίωμα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για την  πρώιμη θεραπεία της σκολίωσης.

Χρησιμοποιήστε ένα ποιοτικό στρώμα


Αν και δεν υπάρχει το ιδανικό κρεβάτι για την σκολίωση, η εύρεση του καλύτερου στρώματος για σκολίωση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Συνήθως, το σωστό στρώμα πρέπει να  μπορεί να συμπιέζεται, μετά από λίγη ώρα, στα σημεία όπως το κεφάλι, η πλάτη και η λεκάνη, αλλά όχι πάρα πολύ. Και αυτό να γίνεται κάθε φορά που αλλάζουμε πλευρό. Έτσι να επιλέξετε ένα που να ταιριάζει καλά στο σώμα του παιδιού που έχει σκολίωση.

Αλλαγή θέσης συχνά


Όρθια ή καθιστή θέση σε ένα μέρος για πολύ ώρα πιέζει τη σπονδυλική στήλη. Να τεντώνεται ή να κάνει μια βόλτα όσο πιο συχνά γίνεται. Επιλέξτε μια καρέκλα με καλή υποστήριξη, αν πρέπει να καθίσει για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (π.χ. εξετάσεις).

Να κάνει Τεντώματα


Το τέντωμα (streching) βοηθά στην άμβλυνση της δυσφορίας. Για παράδειγμα:

Να κρεμιέται από ένα μονόζυγο πόρτας όσο το δυνατόν περισσότερο και να κάνει επαναλήψεις.

Ενώ είναι κρεμασμένο να λυγίσει αντίθετα από την καμπύλη της σκολίωσης.

Να ξαπλώνει σε πλάγια θέση


με μια  πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό κάτω από το κυρτό μέρος της σκολίωσης (ύβος) και τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι του.

Να κάνει σπορ που τεντώνουν το σώμα


Όπως για παράδειγμα το μπάσκετ και το βόλεϊ.