fbpx

Θεραπεία Σκολίωσης Ενηλίκων

θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων


Η θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων μέχρι πρότινος δεν υπήρχε.

Οι γιατροί πρότειναν στους ασθενείς τους την χρήση παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου και οποιαδήποτε μορφή άσκησης όταν δεν πονούσαν.

Όσο δε για τις παραμορφώσεις που προκαλεί στο σώμα η Σκολίωση, η λύση ήταν, η χειρουργική επέμβαση με εκτεταμένη Σπονδυλοδεσία.

Βέβαια ούτε η λύση των φαρμάκων, αλλά ούτε και η άσκηση γενικά δεν βοηθούσαν την αντιμετώπισή της.

Και δεν μιλάμε για το χειρουργείο με τις διάφορες επιπλοκές του.

Θεραπεία Σκολίωσης Ενηλίκων με το πρόγραμμα SPONDYLOS


Το πρόγραμμα SPONDYLOS στους ενήλικες είναι μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα.

1- Πρώτα από όλα ο ασθενής αρχίζει με τις ασκήσεις των μεθόδων Schroth και  SEAS, στην αρχή ήπια, με εύκολες ασκήσεις που δεν προκαλούν πόνο, φορώντας μετά τις ασκήσεις τον κηδεμόνα του. Αργότερα οι ασκήσεις γίνονται πιο έντονες και δύσκολες.

2- Επίσης εκπαιδεύεται σε ανταλγικές ασκήσεις ανακούφισης του πόνου όπως για παράδειγμα η μέθοδος Mc Kenzie

3- Ο ασθενής θα πρέπει να μπει σε διατροφολογικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους. Το βάρος του θα πρέπει να είναι λιγότερο από το κανονικό.

4- Θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε οδηγίες αλλαγής τρόπου ζωής (ελάττωση άρσης βαρών, σκύψιμο με λυγισμένα πόδια κλπ) και ύπνου (αλλαγή στρώματος κλπ).

5- Η διόρθωση συνοδών παθήσεων όπως Θυρεοειδής αδένας, ορμονικές διαταραχές, οστεοπόρωση κλπ θα πρέπει να εξισορροπήσουν με τις σωστές θεραπείες.

Ασκήσεις για την σκολίωση ενηλίκων, με ασύμμετρες ασκήσεις Schroth και ασκήσεις για διόρθωση της στάσης SEAS

Ασκήσεις για Ενήλικες από 19 ετών 

μέχρι Υπερήλικες.

Οι ασκήσεις γίνονται συνήθως σε σεμινάρια ατομικά της μιας ώρας. Διδάσκονται όλες οι ασκήσεις που είναι κατάλληλες για τον συγκεκριμένο ασθενή και την πάθηση του.

Κηδεμόνας σκολίωσης ταξινόμησης Rigo

Ειδικού τύπου κηδεμόνας σκολιώσεως για ενήλικες 3D SPONDYLOS Rigo

Διευκρινιστικά ο κηδεμόνας δεν λειτουργεί όπως στους εφήβους σαν ένα καλούπι όπου μέσα σε αυτόν μεγαλώνει ο έφηβος και διορθώνεται η σκολίωση.

Αλλά σαν ένα εργαλείο που συγκρατεί και μονιμοποιεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων.

Οπότε η χρήση του κηδεμόνα στους ενήλικους έχει νόημα εφόσον πριν εφαρμοσθεί έχουν γίνει οι ασκήσεις.

Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τις ασκήσεις για τουλάχιστον 8 ώρες.

Μπορεί να εφαρμοσθεί το πρωί, το απόγευμα ή την νύκτα, αρκεί λίγο πριν να έχουν γίνει οι ασκήσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στον ίδιο τον ασθενή μέσα σε ένα τρίμηνο και η θεραπεία διαρκεί τόσο όσο να σταματήσει να μειώνεται η σκολιωτική γωνία.

Μετά το τέλος της θεραπείας Σκολίωσης Ενηλίκων ο ασθενής λαμβάνει ένα πρόγραμμα συντήρησης με ασκήσεις διάρκειας 15 λεπτών.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να το εφαρμόζει σε όλη του τη ζωή καθημερινά.

Λίγα λόγια για το που βασίζεται η θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων

Στη Σκολίωση ενηλίκων το μεγαλύτερο πρόβλημα και του πόνου αλλά και της έντονης παραμόρφωσης βρίσκεται στην εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Στη μέσα πλευρά (το κοίλο) της σκολιωτικής καμπύλης.

Εκεί οι δίσκοι δέχονται μέσω της μετακίνησης του κέντρου βάρους τα μεγαλύτερα φορτία με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται σφηνοειδώς.

Βασισμένοι στην αποδεδειγμένη εργαστηριακά θεωρία του Wuertz (J Orthop Res. 2009 September;27(9):1235-1242) αλλά και του O’Connell , για την εμβιομηχανική των μεσοσπονδυλίων δίσκων, όπου τόνιζαν ότι:

” Η αποκατάσταση του ύψους του δίσκου εξαρτάται από το εύρος και την διάρκεια του εφαρμοσμένου βάρους στον περιβάλλοντα χώρο (μύες και σύνδεσμοι)”,

αλλά και ότι: “Η σωματική δραστηριότητα είναι σε θέση να προωθήσει την επιδιόρθωση ή την αναβολή της εκφύλισης του δίσκου”

Τo SPONDYLOS το 2009 για πρώτη φορά στον κόσμο δοκίμασε την συνδυασμένη θεραπεία, με ασκήσεις των προγραμμάτων ασύμμετρης άσκησης Schroth και τους ειδικά διαμορφωμένους για κάθε ασθενή ξεχωριστά κηδεμόνες του SPONDYLOS.

Στην θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων συμμετείχαν 144 ασθενείς και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο για Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης SOSORT στο Σικάγο το 2013.

Αλλαγή στους δίσκους μετά 6 μήνες θεραπεία

Χειρουργική θεραπεία σκολίωσης ενηλίκων

Η χειρουργική θεραπεία προορίζεται για ασθενείς που έχουν:

 

  • Αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας 
  • Μόνιμη ισχιαλγία και της απώλεια της σπονδυλικής ισορροπίας. 
  • Περιορισμένες λειτουργικές δραστηριότητες και συνολικά σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής.

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία της σπονδυλικής στήλης και να μειωθεί ο πόνος με την αποσυμπίεση της πίεσης των νεύρων.

Αποσυμπίεση με ευρεία πεταλεκτομή.

Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο σε ένα ή δύο σπονδυλικά επίπεδα σε ασθενείς με πόνο στα πόδια από στένωση και μικρότερες καμπύλες (<30 μοίρες).

Σε ασθενείς με περισσότερο από δύο επίπεδα στένωσης και μεγαλύτερες καμπύλες> 30 μοίρες, η αποσυμπίεση χωρίς σπονδυλοδεσία διατρέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης.

Χειρουργική σταθεροποίηση

Περιλαμβάνει την τοποθέτηση αγκίστρων, συρμάτων ή βιδών στα τμήματα της σπονδυλικής στήλης και τη χρήση μεταλλικών ράβδων για τη σύνδεση των αγκίστρων μεταξύ τους.

Σπονδυλοδεσία 

Χρησιμοποιούνται οστικά μοσχεύματα του ασθενούς, πτωματικά  ή συνθετικά μοσχεύματα οστών για να «σταθεροποιήσει» τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση.

Οστεοτομία

Μια διαδικασία στην οποία κόβονται και επαναπροσδιορίζονται τα σπονδυλικά τμήματα.

Εκτομή σπονδυλικής στήλης

Αφαιρούνται ολόκληρα τα σπονδυλικά τμήματα πριν από την επανευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.