fbpx

Σκολίωση Ενηλίκων

Σκολίωση ενηλίκων – Η εξέλιξη της σκολίωσης σε μια ενήλικη


Συνήθως η σκολίωση ενηλίκων δημιουργείται ιδιαίτερα σε γυναίκες, οι οποίες μπορεί στην εφηβεία τους να μην είχαν παρατηρήσει τίποτε ή να είχαν μια μικρή σκολίωση που δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς. Μετά από πάροδο 2-3 δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα μετά τα 35 και μέχρι τα 55 οι σκολιώσεις αυτές γιγαντώνονται μπαίνοντας στο μηχανικό φαύλο κύκλο της επιδείνωσης.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι ασθενείς δεν ασκήθηκαν ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων για σκολίωση ή εν γένει δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικά άτομα. Συνήθως είναι υπέρβαροι και στο σύνολό τους είχαν εγκυμοσύνες στις οποίες πήραν περισσότερα κιλά από το επιτρεπόμενο.

Έχουμε δύο είδη σκολίωσης ενηλίκων:

 

1-την ιδιοπαθή σκολίωση ενηλίκων και

2- την εκφυλιστικού τύπου σκολίωση ενηλίκων

1- Ιδιοπαθής σκολίωση ενηλίκων


 

Η ιδιοπαθής σκολίωση ενήλικων είναι, ουσιαστικά, μια συνέχεια της εφηβικής ιδιοπαθούς σκολίωσης. Μερικές φορές μια ιδιοπαθής σκολίωση της σπονδυλικής στήλης (θεωρητικά αγνώστου αιτιολογίας αλλά φαίνεται ότι είναι γονιδιακής αιτιολογίας), που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Οι γωνίες μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος από 0,5 ° έως 2 ° ανά έτος. Οι εφηβικές σκολιώσεις με γωνίες μικρότερες από 30 ° είναι απίθανο να προχωρήσουν σημαντικά στην ενηλικίωση, ενώ οι άνω των 50 ° είναι πιθανό να γίνουν μεγαλύτερες, γι ‘αυτό οι ειδικοί στη σκολίωση ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθούν τις σκολιώσεις αυτές με την πάροδο του χρόνου.

Εμφανίζεται στη θωρακική και στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη, με την ίδια βασική εμφάνιση με τους εφήβους, όπως ασυμμετρία ώμων, ύβος οσφυϊκής ή θωρακικής μοίρας  ή προπέτεια του ενός ημιθωρακίου.

Η γωνία μπορεί να επιδεινωθεί στον ηλικιωμένο ασθενή λόγω της εκφύλισης των δίσκων και / ή οβελιαίας απώλειας ισορροπίας. Επιπλέον, η αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και οδηγεί στο σχηματισμό οστεοφύτων.

Συμπτώματα


Οι ενήλικες με ιδιοπαθή σκολίωση έχουν περισσότερα συμπτώματα από τους εφήβους λόγω εκφύλισης των δίσκων και των σπονδυλικών αρθρώσεων, που οδηγούν σε στένωση των τρημάτων του σπονδυλικού σωλήνα και των νεύρων (σπονδυλική στένωση).

Οι ενήλικες ασθενείς μπορεί να έχουν ποικίλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια της λειτουργίας τους:

  • Ο χαμηλός πόνος στην πλάτη και η δυσκαμψία είναι τα 2 πιο συνηθισμένα συμπτώματα
  • Μούδιασμα, κράμπες και υπαισθησίες των ποδιών, λόγω πίεσης των νεύρων
  • Κόπωση που οφείλεται σε τάση στους μύες της ράχης και στα πόδια
σκολίωση ενηλίκων

Διάγνωση


Γίνεται με ολόσωμες ακτινογραφίες προσθιοπίσθιες και πλάγιες

Στην περίπτωση συμπτωμάτων από τα κάτω άκρα γίνεται Μαγνητική Τομογραφία.

2- Εκφυλιστικού τύπου σκολίωση ενηλίκων


 

Επίσης γνωστή ως de novo scoliosis (νέα σκολίωση). Αυτός ο τύπος σκολίωσης εμφανίζεται στον ενήλικα ασθενή εξαιτίας της εκφύλισης των δίσκων, της αρθρίτιδας των αρθρώσεων της επιφάνειας και της σφηνοειδούς καθίζησης των δίσκων.

Συχνά παρατηρείται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συνήθως συνοδεύεται από ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης από την πλάγια όψη (απώλεια της οσφυϊκής λόρδωσης).

Συμπτώματα


Ο εκφυλισμός του δίσκου και η σπονδυλική στένωση που σχετίζεται με την εκφυλιστική σκολίωση ενηλίκων μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο στην μέση
  • Μούδιασμα
  • Αντανάκλαση του πόνου στα πόδια
σκολιωση ενηλικων

Διάγνωση


Γίνεται με ολόσωμες ακτινογραφίες προσθιοπίσθιες και πλάγιες

Στην περίπτωση συμπτωμάτων από τα κάτω άκρα γίνεται Μαγνητική Τομογραφία.

Τα προβλήματα συνήθως αρχίζουν με ήπια χρόνια οσφυαλγία. Συνήθως προσέρχονται στα ιατρεία Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης με Οσφυαλγία και μερικές φορές ισχιαλγία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που παρατήρησαν μία αλλαγή στο σώμα τους ή τουλάχιστον δεν την συνδύασαν με τα συμπτώματα τους.

Οι πόνοι στη μέση είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δοκιμάζει ένας ενήλικας με σκολίωση, ειδικά εάν είναι χαμηλή σκολίωση.

σκολιωση ενηλικων

Αλλά και η αισθητική παραμόρφωση είναι μεγάλη, ειδικά σε χαμηλές σκολιώσεις, με μεγάλη απόκλιση της λεκάνης και αύξηση του ύβου.

Το πρόβλημα είναι καθαρά μηχανικό.

Οι δίσκοι, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης, δέχονται μεγαλύτερα φορτία από ότι στο κυρτό, με αποτέλεσμα την πλαστική παραμόρφωσή τους και κατά συνέπεια την αύξηση της σκολιωτικής γωνίας.

Εάν συνεχιστεί πέρα από ένα σημείο εκδηλώνεται και πλαγιολίσθηση συνήθως στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης

Θεραπεία


 

Η θεραπεία πρέπει να είναι αιτιολογική και όχι μόνο συμπτωματική για την μείωση του πόνου προσωρινά.

Από παλαιά γνωρίζαμε ότι η ακινητοποίηση σε κηδεμόνες μείωνε το πόνο, που δοκίμαζε ένας ασθενής.

Όπως και ότι η άσκηση επιβράδυνε την φυσική εξέλιξή της.

Επίσης οι ασθενείς ανέκαθεν προτιμούσαν την θεραπεία με κηδεμόνα από την χειρουργική θεραπεία, η οποία όσο μεγαλύτερος ο ασθενής τόσο περισσότερα και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από μια χειρουργική σπονδυλοδεσία.

Η εφαρμογή του Ατομικού προτύπου δίνει το must στην θεραπεία της σκολίωσης ενηλίκων, που καταφέρνει να αλλάξει την εξέλιξη της

σκολιωση ενηλικων