fbpx

Κύφωση Ενηλίκων

Κύφωση ενηλίκων τι είναι;


Η κύφωση ενηλίκων δημιουργείται όταν σε μια παθολογική κύφωση, συνήθως τ. Scheuermann, με την πάροδο του χρόνου και την μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός, αρχίζει η παραμόρφωση των δίσκων στο πρόσθιο τμήμα τους.

Οι συνέπειες είναι:

  • η περαιτέρω αύξηση της κυφωτικής γωνίας (καμπούριασμα)
  • η ανάπτυξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων στις τελικές πλάκες των σωμάτων των σπονδύλων, που εξελίσονται σε εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα εμπλέκοντας επίσης και τις οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις (πόνος).

Ο ασθενής, μετά τα 30, νοιώθει καθε μέρα να καμπουριάζει περισσότερο και πονοι εμφανίζονται στην πλάτη και τον αυχένα, συνήθως στην πολύωρη ορθοστασία.

Κύφωση Ενηλίκων

Αυξανόμενη η κυφωτική γωνία, για λόγους ισορροπίας , αυξάνεται και η Λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα, ενώ συμμετέχει και η αυχενική μοίρα με τον ευθειασμό της και την εξάλειψη της φυσιολογικής λόρδωσης.

Το αποτέλεσμα είναι σε βάθος χρόνου να επηρεαστεί και η οσφυϊκή μοίρα με την εκφύλιση των δίσκων και η αυχενική μοίρα, με την ανάπτυξη αυχενικού συνδρόμου και εκφύλισης των αυχενικών δίσκων.

Άρα συμπερασματικά η κύφωση ενηλίκων είναι μια πάθηση που επηρεάζει και τις τρεις καμπύλες της Σπονδυλικής Στήλης.

Μειώνοντας την κύφωση επανέρχονται και οι άλλες δύο καμπύλες, με την προϋπόθεση να μην έχει προχωρήσει η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα με γεφύρωση, μέσω των παραγομένων οστεοφύτων, σε συνεχόμενους σπονδύλους

Κύφωση Ενηλίκων
Κύφωση Ενηλίκων

Πως δημιουργείται η κύφωση ενηλίκων;

Σε νεαρές ηλικίες μέχρι τα 30 – 40 έτη, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι απλά συμπιέζονται στο πρόσθιο τμήμα τους και δημιουργείται μια παραμόρφωση αυτών, χωρίς σε αυτή την φάση να αλλάζει η σύνθεση του δίσκου αλλά ούτε και έχει αρχίσει η εκφύλιση τους. Η παραμόρφωση έχει τις ιδιότητες της πλαστικής παραμόρφωσης, που εάν αλλάξουν οι μηχανικές συνθήκες και η κατεύθυνση των πιέσεων, τότε ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποσυμπιέζεται.

Στις ηλικίες μέχρι 40 ετών ο πόνος εμφανίζεται μετά από πολύωρη ορθοστασία. Περισσότερο είναι η αίσθηση του έντονου καμπουριάσματος που επέρχεται με την ορθοστασία και η ανάγκη να τεντώσουν την πλάτη τους για να ανακουφιστούν.

Μέχρι αυτή την ηλικία που συνήθως δεν υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι και η καλύτερη ηλικία για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την διόρθωση της κυφωτικής γωνίας της κύφωσης ενηλίκων. Τα αποτελέσματα συνήθως είναι καλά αλλά και αναστρέψιμα, εφ όσον η αιτία της κύφωσης παραμένει και είναι οι παραμορφωμένοι από της νόσο του Scheuermann σπόνδυλοι.

Οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις είναι οι μόνες αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλαρθρίτιδα συνεπώς σημαίνει φλεγμονή αυτών των αρθρώσεων που είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις είναι αρκετά μικρές σε σχέση με την ποσότητα σωματικού βάρους που φέρουν. Η προκύπτουσα καταπόνηση και στρες τις καθιστά επιρρεπείς σε βλάβη στο χόνδρο και τραυματισμό. Η συσσώρευση τραυματισμών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους προκαλεί σπάσιμο των αρθρώσεων ή εκφύλιση.

Οι διογκωμένες σπονδυλικές αρθρώσεις μεταδίδουν το σήμα του πόνου μέσω ενός νεύρου, που προέρχεται από την σπονδυλική άρθρωση. Αυτό το σήμα προκαλεί σπασμό στη συνέχεια τους μυς της πλάτης. Ο συνδυασμός του μυϊκού σπασμού και της φλεγμονής των σπονδυλικών αρθρώσεων αρθρώσεων προκαλεί πόνο στην πλάτη.

Κύφωση Ενηλίκων

Θεραπεία για την κύφωση ενηλίκων

 

Έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα SPONDYLOS για την κύφωση ενηλίκων.

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

1- Κινησιοθεραπεία


Πρόκειται για ειδικά προγράμματα ασκήσεων (Spondylos – Schroth – SEAS) εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή και στις δυνατότητές του.

Κάθε ασθενής εκτιμάται αφενός για το μέγεθος της κύφωσης (ήπια, μέτρια, βαριά κύφωση), το είδος της κύφωσης του (πρώην Scheuermann,  νευρομυική, στάσεως κλπ), τα συμπτώματά του (πόνος, δυσκαμψία, αδυναμία σωστής στάσης, έντονο καμπούριασμα κλπ),την φυσική του κατάσταση και τις δυνατότητες του.

Σε δεύτερο στάδιο αφού εκτιμηθούν τα παραπάνω, επιλέγονται οι ασκήσεις και εκπαιδεύονται σε αυτές με μαθήματα σταδιακής δυσκολίας.

Κάθε τρεις μήνες επανεκτιμάται η κατάστασή τους.

Κύφωση Ενηλίκων

2- Ειδικός δυναμικός κηδεμόνας κυφώσεως SPONDYLOS


Ο ρόλος του κηδεμόνα κυφώσεως στους ενήλικες είναι η διατήρηση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων.

Οι ασθενείς όμως διαπιστώνουν ότι το αποτέλεσμα των παραπάνω προγραμμάτων ασκήσεων δεν διατηρείται αρκετά μετά το πέρας των ασκήσεων.

Δεν έχει σημασία εάν θα εφαρμόζεται το πρωί, το απόγευμα ή την νύκτα, εφόσον εφαρμόζεται μετά ακριβώς το τέλος των ασκήσεων.

Στην οστεοπορωτικού τύπου κύφωση, οι ασκήσεις είναι πιο ήπιες και προοδευτικές και ο κηδεμόνας πρέπει να εφαρμόζεται όσο ο ασθενής είναι όρθιος  ή καθιστός.

Αυτός είναι και ο λόγος που το SPONDYLOS για πρώτη φορά στον κόσμο, εισήγαγε πριν 9 χρόνια στην θεραπεία της κύφωσης ενηλίκων, τον κηδεμόνα κύφωσης SPONDYLOS, για την διατήρηση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων.

Ο κηδεμόνας συνήθως θα πρέπει να εφαρμόζεται > από 8 ώρες μετά το τέλος των ασκήσεων.

Κύφωση Ενηλίκων

Έχουμε παρατηρήσει ότι τα αποτελέσματα των ασκήσεων μεγιστοποιούνται εάν ο ασθενής, ακριβώς μετά τις ασκήσεις και για χρονικό διάστημα 8 – 12 ώρες, εφαρμόζει τον ειδικό κηδεμόνα κυφώσεως.

Κύφωση Ενηλίκων

Ο κηδεμόνας ταξιδεύει στο Μαρόκο!

Δευτεροπαθής ηλικιακή υπερκύφωση

Η σχετιζόμενη με την ηλικία υπερκύφωση είναι μια έντονη προς τα εμπρός κάμψη στην άνω μοίρα της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μερικές φορές ονομάζεται καμπούρα Dowager ή κυφωτική παραμόρφωση, αυτό το είδος της κύφωσης κάνει την κίνηση δύσκολη και αυξάνει τον κίνδυνο των πτώσεων και καταγμάτων.

Η υπερκύφωση μπορεί να είναι δευτεροπαθής σε διάφορες παθήσεις σπονδυλικής στήλης, όπως η οστεοπόρωση, η μυϊκή αδυναμία, η εκφυλιστική δισκαρθροπάθεια και τα σπονδυλικά κατάγματα ή ένας συνδυασμός αυτών.

Συμπτώματα

  • Πόνος
  • Δυσκολία στην κίνηση και εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
  •  Δυσκαμψία
  •  Μειωμένο ύψος

 

Διάγνωση

Οι ακτινογραφίες σε πλάγια όρθια θέση συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της υπερκύφωσης. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορούν να κάνουν ακτινογραφίας σε ύπτια πλάγια θέση. Στην ακτινογραφία μετράμε τον βαθμό της γωνίας κάμψης προς τα εμπρός για να προσδιορισθεί η σοβαρότητα της κύφωσης.

Συντηρητική θεραπεία

  • Φυσικοθεραπεία για άμεση ανακούφιση του πόνου
  • Η εξατομικευμένα προγράμματα ασκήσεων σε καθημερινή άσκηση, υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού και ενός φυσιοθεραπευτή
  • Κηδεμόνες κυφώσεως SPONDYLOS
Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!