Κηδεμόνες Παλιάς Τεχνολογίας

Οι κηδεμόνες παλιάς τεχνολογίας Δεν Διόρθωναν και ούτε Διορθώνουν την Σκολίωση. Στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον ο ασθενής ήταν πολύ νέος συγκρατούσαν την Σκολίωση.

Στην ουσία είναι οι ιστορικοί κηδεμόνες που στην εποχή τους χαράξαν τις βάσεις για την εξέλιξη των κηδεμόνων.

Σε πολλές περιπτώσεις λόγω συνήθειας στην χρήση τους όλα αυτά τα χρόνια, χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από κάποιους Ορθοπαιδικούς ή κέντρα Σκολίωσης όπως στο ΚΑΤ (τον D.D.B.), στο Παίδων Αγία Σοφία (τονBoston) και στο Παίδων Πεντέλης (τον Cheneau).

Στο SPONDYLOS Laser Spine Lab χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί από αυτούς τους κηδεμόνες παλιάς τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Κηδεμόνες Παλιάς Τεχνολογίας

Milwaukee 1957

Κηδεμόνες Παλιάς Τεχνολογίας

Boston 1972

Κηδεμόνες Παλιάς Τεχνολογίας

Cheneau 1976

Κηδεμόνες Παλιάς Τεχνολογίας

D.D.B. 1980

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και τα τελευταία χρόνια οι κηδεμόνες, που χρησιμοποιούνταν στην θεραπεία της Σκολίωσης, ήταν ανεπαρκείς και δεν στόχευαν στην τρισδιάστατη διόρθωση της Σκολίωσης, αλλά την αντιμετώπιζαν σαν μια δύο διαστάσεων πάθηση. Η δε κατασκευή τους είναι εμπειρική και εξαρτάται από την εμπειρία του μάστορα.

Μόνο ο Dr. Cheneau στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 άρχισε να κατανοεί την ανάγκη της τρισδιάστατης διόρθωσης, δημιουργώντας ζεύγη αντιθέτων πιέσεων και εκτονώσεων.

Δυστυχώς διεθνώς επέμεναν ειδικά οι Αγγλοσάξονες ορθοπαιδικοί, στην χρήση του ανεπαρκούς κηδεμόνα Boston, με αποτέλεσμα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 να έχουν πλήρως απογοητευτεί από τις ελάχιστες διορθώσεις που επέφερε αυτός ο κηδεμόνας στην  φυσική εξέλιξη αυτής της πάθησης  και να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά στην χειρουργική αντιμετώπιση με σπονδυλοδεσία.

Στην Ελλάδα στις αρχές του ΄80 στο ΚΑΤ ο Δ. Αντωνίου σχεδίασε μια παραλλαγή του κηδεμόνα Boston, που την ονόμασε D.D.B. (Dynamic Derotation Brace), που με την χρήση βεργών ντουραλουμινίου και ελασμάτων προσπάθησε να εξουδετερώσει τις στροφές, που ο Boston δεν τα κατάφερνε.

Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά όσον αφορούσε τις ακτινολογική διόρθωση, αλλά δεν ξέφευγε από αυτήν ακριβώς την αρχή, την διόρθωση δηλαδή της ακτινογραφίας και όχι της Σκολίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που στην καλύτερη περίπτωση και αυτός ο κηδεμόνας επιμένει στην συγκράτηση της Σκολίωσης και όχι στην μερική τουλάχιστον διόρθωσης της, μετά την αφαίρεση του.

Η προσπάθεια συμμετρικής συμπίεσης όπως στους κηδεμόνες Boston και τύπου Boston (DDB κλπ) μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά μια διόρθωση της πλάγιας κλίσης, αλλά σε βάθος χρόνου δημιουργεί προβλήματα στη συμμετρία σε 3 διαστάσεις. Προβλήματα όπως το φαινόμενο της επίπεδης πλάτης (hollow back).

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης, άρχισε μια προσπάθεια
από κάποιους συναδέλφους για την κατανόηση της συμπεριφοράς της σκολίωσης και την παρέμβαση στην συμπτωματολογία της, με τους κηδεμόνες Νέας Τεχνολογίας.

Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!