fbpx

Θεραπεία σπονδυλικής στένωσης

θεραπεία σπονδυλικής στένωσης

θεραπεία σπονδυλικής στένωσης


Στην σπονδυλική στένωση υπάρχει μια μείωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων, με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή / και των ριζών και κατά συνέπεια τον πόνο, ειδικά στην ορθοστασία και στην βάδιση.

Οι αιτίες είναι πολλές αν και τις περισσότερες φορές είναι ένα μείγμα αιτιών.

Αυτό που παρατηρεί ο ασθενής είναι η μείωση της αντοχής του στην ορθοστασία και στην βάδιση στον δρόμο (διαλείπουσα χωλότητα).

Το διάστημα της απόστασης αργά αλλά σταθερά μειώνεται μέχρι και τα ελάχιστα μέτρα. Η μείωση του πόνου επέρχεται συνήθως μετά από κάμψη του κορμού ή όταν κάθεται. Αυτό οφείλεται στην μείωση της λόρδωσης

Άλλα συμπτώματα είναι μουδιάσματα στα κάτω άκρα, αίσθηση αστάθειας και απώλειας της ισορροπίας και σε προχωρημένες καταστάσεις ορθοκυστικές διαταραχές.

Η θεραπεία σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι Συντηρητική ή Χειρουργική

1. Συντηρητική Θεραπεία σπονδυλικής στένωσης SPONDYLOS

Στόχοι στην θεραπεία σπονδυλικής στένωσης


Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποσυμπιεσθούν οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις και αντίστοιχα να ανοίξουν τα σπονδυλικά τρήματα απελευθερώνοντας τις νευρικές ρίζες.

Υποσυνείδητα ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και με την πρόσθια κάμψη του κορμού εξαναγκάζει στον ευθειασμό της οσφυϊκής μοίρας μειώνοντας την φυσιολογική λόρδωση.

Άρα ο στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η μείωση της λόρδωσης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα των μεσοσπονδυλίων τρημάτων (τα κενά που δημιουργούνται μεταξύ δυο σπονδύλων και ενός δίσκου, από όπου διέρχονται τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης) αλλά και την διάταση των οπισθίων σπονδυλικών αρθρώσεων (οι οπίσθιες αρθρώσεις που αρθρώνονται δύο σπόνδυλοι).

Αντιλορδωτικός κηδεμόνας SPONDYLOS


Ο αντιλορδωτικός κηδεμόνας είναι ένας κηδεμόνας που διορθώνει την λόρδωση στην Οσφυϊκή μοίρα της Σπονδυλικής στήλης στην σπονδυλική στένωση.

Ονομάζεται και κηδεμόνας κάμψεως (bending brace), εφόσον ο σκοπός του είναι μέσω της κάμψης του κορμού χαμηλά, να μειώνει την λόρδωση.

Μελέτες έχουν δείξει την ανακούφιση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία)  με την εφαρμογή σκληρού θερμοπλαστικού αντιλορδωτικού κηδεμόνα σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση και με καλά αποτελέσματα στον χρόνιο πόνο.

Κατασκευάζεται μετά από λήψη εκμαγείου με Laser και επεξεργασία ψηφιακά σε CAD CAM με ακριβή μείωση της λόρδωσης.

Είναι εύκολα εφαρμόσιμος, δένει από μπροστά, είναι πάχους μόλις 2.5 χιλιοστών και δεν φαίνεται μέσα από τα ρούχα.

Πως λειτουργεί στη σπονδυλική στένωση;


Ο κηδεμόνας ασκεί στο σώμα δύο αντίθετες δυνάμεις.

Η πρόσθια  πιέζει την κοιλιά σπρώχνοντας προς τα πίσω την σπονδυλική στήλη και η άλλη αποτελείται από ένα ζεύγος δυνάμεων.

Η μία σπρώχνει προς τα εμπρός στο επίπεδο του 12 ου θωρακικού σπονδύλου και η άλλη πιο κάτω σπρώχνει το σημείο του ιερού οστού.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια κάμψη του σώματος χαμηλά, μειώνοντας την οσφυϊκή λόρδωση.

Έχει αποδειχθεί ότι εάν ένας αντιλορδωτικός κηδεμόνας εφαρμοσθεί σωστά, η ενδοδισκική πίεση στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ. θα μειωθεί περίπου κατά 30 % .

Αντιλορδωτικές ασκήσεις


Ειδικές ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης και ενίσχυσης των μυών της οσφύος.

Οι ασκήσεις στοχεύουν την ενίσχυση των στηρικτικών μυών, οι οποίοι στηρίζουν την Οσφύ αλλά και μειώνουν την οσφυϊκή λόρδωση.

Μύες όπως ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο τετράγωνος οσφυϊκός, ο λαγονοψοϊτης, ο πολυσχιδής κ.α.), αλλά και ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης (οι ασθενείς εκπαιδεύονται στην οπίσθια κλίση της λεκάνης).

Εκπαίδευση σε καθημερινές δραστηριότητες χωρίς πρόκληση των συμπτωμάτων (σκύψιμο για στρώσιμο του κρεβατιού, μαγείρεμα κλπ), ενίσχυση των μυών του κορμού, ασκήσεις ισορροπίας και έλεγχος στάσης.

Πολλές φορές, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς η άσκηση είναι κάτι που δεν το επιθυμούν. Παρόλα ταύτα η άσκηση έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα θα τους προσφέρει ιδιαίτερη ανακούφιση.

Κηδεμόνας κάμψεως, ασκήσεις στηρικτικών μυών και μείωσης της λόρδωσης, παυσίπονα και χειροπρακτική φαίνεται να είναι η θεραπεία εκλογής για τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς.

Σε όλες τις περιπτώσεις με την εφαρμογή του αντιλορδωτικού κηδεμόνα, έχουμε ελάττωση έως και εξαφάνιση του πόνου, τουλάχιστον όσο εφαρμόζεται επάνω στον ασθενή.

2. Χειρουργική θεραπεία σπονδυλικής στένωσης

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η ευρεία πεταλεκτομή με σπονδυλοδεσία και χρήση υλικών.

Δηλαδή αφαιρούνται τα οπίσθια τμήματα των σπονδύλων (πέταλα), ώστε να αποσυμπιεστεί ο νωτιαίος μυελός και εφόσον αυτό θα δημιουργήσει αστάθεια στην σπονδυλικής στήλη, τοποθετούνται 2 βίδες ανά σπόνδυλο, οι οποίες συγκρατούνται από 2 ράβδους.

Δυστυχώς όμως τα άτομα που πάσχουν από σπονδυλική στένωση, είναι άτομα ηλικιωμένα και τις περισσότερες φορές έχουν συνοδά μεγάλα προβλήματα υγείας, που άλλα δεν τους επιτρέπουν να χειρουργηθούν και άλλα όπως η οστεοπόρωση δημιουργεί αστάθεια της σπονδυλοδεσίας.

Πολλές είναι και οι επιπλοκές οι διεγχειρητικές άλλα και οι άμεσα μετεγχειρητικές, με αποτέλεσμα τις επανεγχειρήσεις, που κάνουν τους χειρουργούς ιδιαίτερα προβληματισμένους, εφ όσον πράγματι η σπονδυλοδεσία λύνει τα προβλήματα της σπονδυλικής στένωσης.

Έτσι τις περισσότερες φορές η συντηρητική θεραπεία είναι η επιθυμητή θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς.