fbpx

Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση

Υπάρχει η πραγματική σπονδυλολίσθηση ή αλλιώς Ισθμική σπονδυλολίσθηση, που δημιουργείται λόγω μηχανικής αιτιολογίας σε μια σπονδυλόλυση και την Εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση.

Η δεύτερη είναι μέρος μια συνολικής παθολογίας των οπισθίων σπονδυλικών αρθρώσεων.

Η πραγματική σπονδυλολίσθηση είναι η προς τα εμπρός ολίσθηση της σπονδυλικής στήλης επί του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου.

Ισθμική σπονδυλολίσθηση


 

Την διαχωρίζουμε σε 5 βαθμούς.

Έτσι στον πρώτο βαθμό έχουμε ολίσθηση προς τα εμπρός μέχρι το 25% του μήκους του σώματος του πρώτου ιερού σπονδύλου,

στον δεύτερο βαθμό μέχρι το 50%,

στον τρίτο μέχρι το 75%, στον τέταρτο μέχρι το 100%

και στον πέμπτο βαθμό η σπονδυλική στήλη έχει ολισθήσει πλήρως.

Συνήθως μέχρι και το δεύτερο βαθμό είναι ασυμπτωματική ή σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής νιώθει ένα ήπιο άλγος στην οσφύ με αντανάκλαση στους γλουτούς, μετά από έντονη κόπωση.

Από το τρίτο βαθμό και πάνω η συμπτωματολογία εξαρτάται από τον βαθμό εμπλοκής των νευρικών ριζών.

Σπονδυλολίσθηση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Πολλοί άνθρωποι με σπονδυλολίσθηση δεν θα έχουν συμπτώματα και θα το αντιληφθούν όταν αποκαλυφθεί σε μια ακτινογραφία για ένα διαφορετικό πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν σπονδυλολίσθηση:

  • Πόνος χαμηλά στη μέση (ειδικά μετά από άσκηση)
  • Αυξημένη λόρδωση
  • Πόνος ή / και αδυναμία στον ένα ή και στους δύο μηρούς ή στα πόδια
  • Μειωμένη ικανότητα ελέγχου των λειτουργιών του εντέρου και της ουροδόχου κύστης

Σε περιπτώσεις προχωρημένης σπονδυλολίσθησης, μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στον τρόπο που στέκονται και περπατούν. Η σπονδυλολίσθηση αναγκάζει την κοιλιά να προεξέχει περισσότερο, λόγω της καμπύλης προς τα εμπρός. Ο κορμός (στήθος, κ.λπ.) μπορεί να φαίνεται μικρότερος.

Σπονδυλολίσθηση

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική για τους πρώτους βαθμούς σπονδυλολίσθησης, με ασκήσεις στηρικτικών μυών της οσφύος, ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης και την εφαρμογή ανά περίπτωση ενός αντιλορδωτικού κηδεμόνα κάμψεως.

Σε προχωρημένα στάδια η θεραπεία είναι καθαρά χειρουργική με σπονδυλοδεσία των Ο5 και Ι1.

Εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση


 

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει ως συνέπεια της γενικής διαδικασίας γήρανσης στην οποία τα οστά, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στην σπονδυλική στήλη καθίστανται αδύναμοι και λιγότερο ικανοί να κρατήσουν την σπονδυλική στήλη ευθυγράμμισμένη.

Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και πολύ πιο συνηθισμένη σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Είναι επίσης πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες σε αναλογία 3: 1.

Μια εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση τυπικά συμβαίνει σε ένα από δύο επίπεδα της οσφυϊκής μοίρας. Το επίπεδο Ο4-Ο5 της κατώτερης σπονδυλικής στήλης (πιο συχνή) και το επίπεδο Ο3-Ο4.

Η εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση είναι σχετικά σπάνια σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να συμβεί σε δύο επίπεδα ή ακόμα και τρία επίπεδα ταυτόχρονα. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο η οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση, μπορεί να εμφανιστεί αυχενική σπονδυλολίσθηση.

Σε αντίθεση με την Ισθμική σπονδυλολίσθηση, ο βαθμός της ολίσθησης μιας εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης τυπικά δεν βαθμολογείται, καθώς είναι σχεδόν πάντα βαθμού 1 ή 2.

Σε περιπτώσεις εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης, οι εκφυλισμένες οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος και οι διευρυμένες αρθρώσεις προβάλλουν τον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλώντας σπονδυλική στένωση.

Τροποποίηση δραστηριότητας

Οι ασθενείς μπορούν να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να περάσουν περισσότερο χρόνο σε καθιστή θέση και λιγότερο χρόνο όρθιοι. Η τροποποίηση δραστηριότητας περιλαμβάνει γενικά:

  • Μία σύντομη περίοδο ανάπαυσης
  • Αποφυγή ορθοστασίας και βάδισης για μεγάλες περιόδους
  • Αποφυγή ενεργητικής άσκησης
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων που απαιτούν έκταση προς τα πίσω.
  • Εφαρμογή θερμαντικών μαξιλαριών
  • Λήψη κατάλληλων αναλγητικών αναλγητικών μετά το περπάτημα ή οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα.

Στατικό ποδήλατο, η θερμαινόμενη πισίνα είναι κατάλληλη αθλητική δραστηριότητα

Σπονδυλολίσθηση
Σπονδυλολίσθηση

Ασκήσεις – Manual Therapy – Αντιλορδωτικός κηδεμόνας

Πολλοί ασθενείς επωφελούνται επίσης από την ελεγχόμενη, βαθμιαία άσκηση και το τέντωμα, ως μέρος ενός προγράμματος φυσικής θεραπείας για τη διατήρηση και / ή αύξηση της εμβέλειας κίνησης και ευελιξίας, που με τη σειρά του τείνει να ανακουφίσει τον πόνο καθώς και να βοηθήσει τον ασθενή να διατηρήσει την ικανότητά του να λειτουργεί στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Ένας αντιλορδωτικός κηδεμόνας, ειδικά μετά από την άσκηση, την ορθοστασία και την βάδιση, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση του πόνου.

Eπισκληρίδιες εγχύσεις

Για ασθενείς με σοβαρό πόνο, ειδικά με πόνο στα πόδια, οι επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών μπορεί να είναι μια λογική επιλογή θεραπείας.

Οι εγχύσεις είναι αποτελεσματικές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου και την αύξηση της λειτουργίας του ασθενούς σε ποσοστό έως και 50% των περιπτώσεων.

Εάν μια επισκληρίδια έγχυση στεροειδών λειτουργεί στο να ανακουφίσει τον πόνο του ασθενούς, μπορεί να γίνει έως και τρεις φορές το χρόνο.

Το χρονικό διάστημα που η οσφυϊκή επισκληρίδια εγχύση μπορεί να είναι αποτελεσματική είναι μεταβλητό, καθώς η ανακούφιση του πόνου μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως ένα χρόνο.

Σπονδυλολίσθηση
Σπονδυλολίσθηση

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, σπάνια χρειάζεται και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με τις παραπάνω μη χειρουργικές επιλογές.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξεταστεί εάν ο πόνος του ασθενούς τον καθηλώνει και δεν του επιτρέπει να εκτελέσει τις καθημερινές του ασχολίες. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται επίσης εάν ο ασθενής βιώνει προοδευτική νευρολογική επιδείνωση.

Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η επανευθυγράμμιση του επηρεαζόμενου τμήματος της σπονδυλικής στήλης, για την ελάφρυνση της πίεσης στα νεύρα και την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή.

Σπονδυλολίσθηση

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας

Σπονδυλολίσθηση
Μάθετε κάθε μήνα νέα και καινοτομίες στο χώρο της Σκολίωσης, της Κύφωσης και των παθήσεων της Σπονδυλικής στήλης
Απόψεις και αποτελέσματα στην θεραπεία των παθήσεων.
Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!