fbpx

Σπονδυλική Στένωση

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;


 

Σαν Σπονδυλική Στένωση χαρακτηρίζεται η μείωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων, με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή / και των ριζών και κατά συνέπεια τον πόνο ειδικά στην ορθοστασία και στην βάδιση.

Οι αιτίες είναι πολλές αν και τις περισσότερες φορές είναι ένα μείγμα αιτιών.

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου – Σπονδυλόλυση -Σπονδυλολίσθηση – Εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα – Συγγενής σπονδυλική στένωση – Νόσος του Paget – Καλοήθεις όγκοι της σπονδυλικής στήλης – Τραυματισμοί κά.

Δείτε το video

 

Η σπονδυλική στένωση στην αρχή έχει τα συμπτώματα της βασικής νόσου, για παράδειγμα ισχιαλγία από πίεση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην αντίστοιχη νευρική ρίζα. 

Αργότερα αυτό που παρατηρεί ο ασθενής είναι η μείωση της αντοχής του στην ορθοστασία  (για παράδειγμα οι νοικοκυρές όταν πλένουν πιάτα στο νεροχύτη) και στην βάδιση στον δρόμο.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που λένε οι ασθενείς ότι μετά από 200 μέτρα, νοιώθουν έντονο πόνο στην μέση και κάποιες φορές στα πόδια και χρειάζονται να σταματήσουν και να ξεκουραστούν για λίγο (διαλείπουσα χωλότητα).

Το διάστημα της απόστασης αργά αλλά σταθερά μειώνεται μέχρι και τα ελάχιστα μέτρα.

Η μείωση του πόνου επέρχεται συνήθως μετά από κάμψη του κορμού ή όταν κάθεται

Κλασσική είναι η απορία του ασθενούς ότι σιγά σιγά καμπουριάζει, ενώ ποτέ του δεν καμπούριαζε.

Άλλα συμπτώματα που δοκιμάζουν είναι: 

  • μουδιάσματα στα κάτω άκρα
  • αίσθηση αστάθειας και απώλειας της ισορροπίας 
  • και σε προχωρημένες καταστάσεις ορθοκυστικές διαταραχές.

Η δυνατότητα ανακούφισης στην πρόσθια κάμψη του κορμού οφείλεται στην μείωση της λόρδωσης με αποτέλεσμα την προσωρινή αποσυμπίεση των νευρικών ριζών και του νωτιαίου μυελού.

Συνήθως χρησιμοποιούν μπαστούνι στην βάδιση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποσυμπιεσθούν οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις και αντίστοιχα να ανοίξουν τα σπονδυλικά τρήματα απελευθερώνοντας τις νευρικές ρίζες.

Υποσυνείδητα ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και με την πρόσθια κάμψη του κορμού εξαναγκάζει στον ευθειασμό της οσφυϊκής μοίρας μειώνοντας την φυσιολογική λόρδωση.

Αντιλορδωτικός Κηδεμόνας


Eφαρμογή ενός αντιλορδωτικού κηδεμόνα κάμψεως τύπου SPONDYLOS, ανακουφίζει από τους πόνους και προσδίδει στο σώμα την προσδοκώμενη μείωση της λόρδωσης.

Ο αντιλορδωτικός κηδεμόνας για την σπονδυλική στένωση, χωρίς πραγματική κύφωση της Θωρακικής μοίρας, είναι ένας κηδεμόνας που η μηχανική του είναι να κυφώνει την οσφυϊκή μοίρα μειώνοντας της οσφυϊκή λόρδωση.

Μειώνοντας την λόρδωση ανοίγουν προσωρινά τα σπονδυλικά τρήματα και διευρύνεται ο σπονδυλικός σωλήνας, με αποτέλεσμα να αποσυμπιέζονται οι σπονδυλικές ρίζες και εν γένει ο νωτιαίος μυελός.

Ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα του πόνου που δοκιμάζει και μεγαλώνει η απόσταση που βαδίζει ή στέκεται όρθιος

Αντιλορδωτικές ασκήσεις σταθεροποίησης


Επίσης για μονιμοποίηση της ανακούφισης μαθαίνουν οι ασθενείς Ειδικές ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης και ενίσχυσης των μυών της οσφύος.

Οι ασκήσεις στοχεύουν την ενίσχυση των στηρικτικών μυών, οι οποίοι στηρίζουν την Οσφύ αλλά και μειώνουν την οσφυϊκή λόρδωση.

Γίνονται ήπια καθημερινά και είναι σχεδιασμένες ανάλογα τις δυνατότητες του ασθενούς.

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η ευρεία πεταλεκτομή με σπονδυλοδεσία και χρήση υλικών

Δυστυχώς όμως τα άτομα που πάσχουν από σπονδυλική στένωση, είναι άτομα ηλικιωμένα και τις περισσότερες φορές έχουν συνοδά μεγάλα προβλήματα υγείας, που άλλα δεν τους επιτρέπουν να χειρουργηθούν και άλλα όπως η οστεοπόρωση που δημιουργεί αστάθεια της σπονδυλοδεσίας.

Πολλές είναι και οι επιπλοκές οι διεγχειρητικές άλλα και οι άμεσα μετεγχειρητικές, με αποτέλεσμα τις επανεγχειρήσεις, που κάνουν τους χειρουργούς ιδιαίτερα προβληματισμένους, εφ όσον πράγματι η σπονδυλοδεσία λύνει τα προβλήματα της σπονδυλικής στένωσης.

Έτσι τις περισσότερες φορές η συντηρητική θεραπεία είναι η επιθυμητή θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς.

Κηδεμόνας κάμψεως, ασκήσεις στηρικτικών μυών και μείωσης της λόρδωσης, παυσίπονα και χειροπρακτική φαίνεται να είναι η θεραπεία εκλογής για τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε όλες τις περιπτώσεις με την εφαρμογή του αντιλορδωτικού κηδεμόνα, έχουμε ελάττωση έως και εξαφάνιση του πόνου, τουλάχιστον όσο εφαρμόζεται επάνω στον ασθενή.