fbpx

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Θεραπεία εφηβικής σκολίωσης με το ατομικό πρότυπο την καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης της σκολίωσης


Το Ατομικό Πρότυπο είναι το μοναδικό και επαναστατικό σύστημα αντιμετώπισης της σκολίωσης. Μπορεί να αναρωτιέστε τι διαχωρίζει το σήμα SPONDYLOS™ από άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Το σήμα SPONDYLOS™ αποτελεί μια εγγύηση της ακεραιότητας των υποσχέσεων μας. Όταν μας επιλέγετε, επιλέγετε έναν ειδικό στον τομέα της διάγνωσης, της θεραπείας, της αποκατάστασης και της διαχείρισης της μη χειρουργικής σκολίωσης.

Στο SPONDYLOS, προσφέρουμε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας σκολίωσης  που δημιουργήθηκε ποτέ.

Προσπαθούμε με το ατομικό πρότυπο να αντιμετωπίσουμε το συνολικό πρόβλημα του ασθενούς και όχι μόνο την γωνία κλίσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο παιδί και την πάθηση του και όχι  μόνο στην διόρθωση της καμπύλης.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Το σύστημα του ατομικού προτύπου δεν είναι ένας απλά ένας διορθωτικός κηδεμόνας, αλλά ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας

 

Και όταν λέμε ολιστικό σύστημα θεραπείας εννοούμε ότι περιλαμβάνει:

  • τον κηδεμόνα, που είναι από τα βασικά συστατικά της θεραπείας,

 

  • την εκμάθηση ασκήσεων των συστημάτων Schroth για Σκολίωση,

 

  • την εμπέδωση αυτών και την ενσωμάτωση τους στην καθημερινότητα του παιδιού,

 

  • την ψυχολογική υποστήριξη και την ενθάρρυνση τους,

 

  • την διατροφή και τις συνήθειες τους,

 

  • τις αθλητικές τους δραστηριότητες και τέλος

 

  • την δημιουργία του πλαισίου που θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ζωή του.

Παλιότερα έλεγαν ότι ο ρόλος ενός κηδεμόνα σκολίωσης ήταν να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της γωνίας. Κηδεμόνες όπως οι Boston, Milwaukee, DDB  κλπ. Με τελικό στόχο την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης σπονδυλικής στήλης και τους περιορισμούς που την συνοδεύουν.

Με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί ο σχεδιασμός των κηδεμόνων σκολίωσης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους. Με διορθώσεις που ξεπερνούν το 50% της αρχικής γωνίας.

Στην θεραπεία εφηβικής σκολίωσης την χρήση του κηδεμόνα ενισχύουν οι ασκήσεις από το σύστημα Schroth.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Η βασική θεραπεία της εφηβικής σκολίωσης περιλαμβάνει τον ειδικά κατασκευασμένο, σύμφωνα με τον τύπο της σκολίωσης, κηδεμόνα SPONDYLOS-Rigo-Cheneau

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Στη θεραπεία εφηβικής σκολίωσης περιλαμβάνονται επίσης και τα σεμινάρια αναπνευστικών και ασύμμετρων ασκήσεων της μεθόδου  Schroth και της μεθόδου αυτοδιόρθωσης SEAS.

Στη θεραπεία εφηβικής σκολίωσης όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο περισσότερο στηριζόμαστε στην εφαρμογή του κηδεμόνα και λιγότερο στην άσκηση.

Το αντίθετο συμβαίνει  προς το τέλος της ανάπτυξης.

Η Σκολίωση διορθώνεται; 

Το πρώτο ερώτημα στα χείλη των γονιών, που για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι με την Σκολίωση είναι: Διορθώνεται? Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι οτι μπορεί να μειωθεί, όχι να εξαφανιστεί, εκτός και εαν πρόκειται για πολύ μικρή σκολίωση. Με κάποιες όμως πολύ σοβαρές προϋποθέσεις.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Στη θεραπεία εφηβικής σκολίωσης θα πρέπει:

 

1. Το παιδί να είναι απόλυτα υπάκουο όσον αφορά τις ώρες εφαρμογής του κηδεμόνα (συνήθως 21 ώρες την ημέρα)

2. Να έχει τους ιμάντες του κηδεμόνα πάντα σε τάση ώστε να ασκείται διαρκώς αυξανόμενη πίεση.

3. Να ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον 45 λεπτά στα προγράμματα των ασκήσεων.

4. Να ακολουθεί όλες τις οδηγίες

Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει την σκολίωση μέχρι και το 50% και αυτό να διατηρηθεί και μετά την αφαίρεση του κηδεμόνα, η οποία προσδιορίζεται στο τέλος της οστικής ανάπτυξης.

Η δε αφαίρεση του κηδεμόνα γίνεται σταδιακά στο διάστημα ενός περίπου έτους από την οστική ωρίμανση. Η άσκηση θα πρέπει να είναι συνεχής σε όλη του την ζωή.

Πολύωρη εφαρμογή του κηδεμόνα

Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α.  έδειξε το εξής. Από τους ασθενείς που εφάρμοσαν ένα κηδεμόνα, το 75% είχε γωνίες που δεν προχώρησαν στο το όριο των 50 ° για χειρουργική επέμβαση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis Trial (BrAIST) δημοσιεύθηκαν στην New England Journal of Medicine (17 Οκτωβρίου 2013).

Η μελέτη BrAIST χρησιμοποίησε αισθητήρες θερμοκρασίας στους κηδεμόνες για να υπολογίσει την χρονική εφαρμογή τους από τους εφήβους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο χρόνος που φοριέται ο κηδεμόνας συσχετίζεται με την αποτελεσματικότητά του.

Οι ασθενείς που φορούσαν τον κηδεμόνα για λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα είχαν περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας με αυτούς που δεν τον φορούσαν καθόλου! Όσοι φορούσαν τον κηδεμόνα περισσότερο από 13+ ώρες την ημέρα είχαν ποσοστό επιτυχίας 90% ή υψηλότερο.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης
Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης
Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης
Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης
Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Επιδείνωση της σκολίωσης 


 

Η επιδείνωση της σκολίωσης είναι απρόβλεπτη. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν μια σκολίωση των 10° ή 15° θα επιδεινωθεί. Υπάρχουν σκολιώσεις που δεν μεγαλώνουν πολύ και παραμένουν σε επίπεδα χαμηλά για την έναρξη μιας θεραπείας. Οι περισσότερες όμως στατιστικά επιδεινώνονται απρόβλεπτα.

Μια εταιρεία στις ΗΠΑ η Trangenomic έφτιαξε ένα γενετικό τεστ το SCOLISCORE, που προβλέπει με πιθανότητες την επιδείνωση της σκολίωσης σε ένα παιδί.

Δυστυχώς όμως τα μέτρια αποτελέσματα του στην πρόβλεψη της επιδείνωσης αλλά και η υψηλή τιμή του (2.800$) το κάνουν σχεδόν απαγορευτικό για ευρεία χρήση.

Εάν η έφηβη είναι στην φάση της ταχείας ανάπτυξης (>10 εκ ύψος το χρόνο) συνήθως ένα έτος πριν και ένα έτος μετά την έναρξη της έμμηνου ρύσης, η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί πάρα πολύ. Μέχρι και 15 μοίρες μέσα σε 6 μήνες.

Η θεραπεία της εφηβικής σκολίωσης με ολοήμερη εφαρμογή του κηδεμόνα θα πρέπει να εφαρμόζεται μέχρις ότου κλείσουν οι επιφύσεις, δηλαδή μέχρι το πιστοποιημένο τέλος της οστικής ανάπτυξης. (αυτό πρακτικά υπολογίζεται περίπου 2 με 4 χρόνια από την έναρξη της περιόδου στα κορίτσια).

Ο λόγος είναι όπως φαίνεται από το παρακάτω παράδειγμα ότι υπάρχει ένα ποσοστό απώλειας της διόρθωσης εφόσον υπάρχει ακόμη ανάπτυξη, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Παράδειγμα


Ασθενής ετών 16 με σκολίωση αριστερή θωρακοοσφυϊκή 32,7° και βαθμό ανάπτυξης Riser 3.

Της εφαρμόστηκε κηδεμόνας SPONDYLOS Rigo Cheneau και εκπαιδεύτηκε στα προγράμματα ασκήσεων.

Η ασθενής εφάρμοζε τον κηδεμόνα 21 ώρες την ημέρα.

Δύο χρόνια μετά η σκολίωση της είχε διορθωθεί κατά 63% φθάνοντας χωρίς κηδεμόνα τις 13,8°.

Παρότι η ασθενής είχε αγγίξει τα 18 έτη ο βαθμός ανάπτυξης ήταν Riser 3 προς 4.

Αποφάσισε τότε να μην εφαρμόζει τον κηδεμόνα και να μην ασκείται θεωρώντας ότι λόγω ηλικίας είχε τελειώσει με την θεραπεία της σκολίωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένα χρόνο μετά η γωνία της σκολίωσης της να έχει αυξηθεί στις 17,8°  και δύο χρόνια μετά να έχει φθάσει τις 20,2° και οι επιφύσεις της να είναι ακόμη ελάχιστα ανοικτές.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Αρχική 32°

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Μετά από 2 έτη θεραπείας 13°

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Μετά από 3 έτη 18°

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Μετά από 4 έτη 20°

Μετά την οστική ωρίμανση, θα πρέπει η ασθενής να ασκείται καθημερινά με τις ασκήσεις που έχει μάθει και αμέσως με το τέλος των ασκήσεων να εφαρμόζει τον κηδεμόνα της για περίπου 8 ώρες (μπορεί και κατά την διάρκεια του ύπνου).

Αυτό ανάλογα την περίπτωση είναι από 6 ως 12 μήνες.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Η θεραπεία εφηβικής σκολίωσης είναι μια συνεχής μάχη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της ασθενούς.

Τελειώνοντας με την εφαρμογή κηδεμόνα, θα πρέπει να ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον 4 χρόνια σε όλα τα προγράμματα ασκήσεων.

Στην ενήλικη ζωή θα πρέπει να ασκείται καθημερινά για 10 με 15 λεπτά σε συγκεκριμένες ασκήσεις που θα τις υποδειχθούν.

Επίσης στις μελλοντικές της εγκυμοσύνες θα πρέπει να μην πάρει πολύ βάρος και μετά τον τοκετό θα πρέπει να ακολουθήσει για ένα εξάμηνο τουλάχιστον το πρόγραμμα των ασκήσεων.

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας

Θεραπεία Εφηβικής Σκολίωσης
Μάθετε κάθε μήνα νέα και καινοτομίες στο χώρο της Σκολίωσης, της Κύφωσης και των παθήσεων της Σπονδυλικής στήλης
Απόψεις και αποτελέσματα στην θεραπεία των παθήσεων.
Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!