fbpx

Ποιόν κηδεμόνα

Κάνοντας μια έρευνα για τους κηδεμόνες σκολίωσης διαπίστωσα το μεγάλο εύρος προσφορών, που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο. Οι σελίδες στο διαδίκτυο συναγωνίζονται η μια την άλλη, όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και το περιεχόμενο τους, που όμως σε μια προσεκτική ανάλυση, από ένα ειδικό, δεν λένε τίποτε.

Αναφέρουν βαρύγδουπα ονόματα συναδέλφων και εργαστηρίων του εξωτερικού. Όπως για παράδειγμα τον Dr Hans Weiss, εγγονού  της Katarina Schroth, που τον γνωρίζω προσωπικά. Στέλνουν τα “σκαναρισμένα” σώματα στην Γερμανία και ο Hans σε δευτερόλεπτα τους φτιάχνει το τέλειο κηδεμόνα που τους στον στέλνει στην Ελλάδα σε χρόνο dt.

Επίσης μηχανήματα, που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν, δείχνοντας βίντεο από άλλες εταιρείες, κηδεμόνες από άλλα εργαστήρια που τους οικειοποιούνται, υπόσχονται θαύματα που δεν τα υπογράφουν, αλλά είναι λόγια μέχρι να “κάτσει” ο πελάτης και άλλα πολλά όπως το ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα της θεραπείας που προσφέρουν. Εκτός ίσως από κάποιες ακτινογραφίες που δεν μπορούν οι γονείς να εκτιμήσουν.

Μερικοί λένε ότι θα το στείλουν στο σπίτι τον κηδεμόνα, καμιά φορά και με το ταχυδρομείο. Άραγε ποιος θα κάνει την πρόβα εφαρμογής… ο ταχυδρόμος;

Εργαστήρια που όπως αναφέρουν έχουν όλες τις πιστοποιήσεις. Δηλαδή σήμανση CE (εν προκειμένω δεν υπάρχει σήμανση CE για τα προϊόντα επί παραγγελία) και πιστοποίηση ISO 9001 ή 13485 (Αυτό σημαίνει ότι έχουν σταθερή ποιότητα, ανεξάρτητα από το εάν είναι καλή ή κακή αυτή η ποιότητα στη δουλειά τους).

Σελίδες που παρουσιάζουν κηδεμόνες, που δεν έχουν καμία σχέση με τους αυθεντικούς, όπως για παράδειγμα οι κηδεμόνες Cheneau που παρουσιάστηκαν από τον Dr. Cheneau το 1972 και επιπλέον λένε και ανακρίβειες εφόσον ο κηδεμόνας Cheneau ήταν από τους πρώτους αλλά και τους πρωτοπόρους στην διόρθωση της σκολίωσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά στις θωρακικές σκολιώσεις.

“Cheneau” κάποιου εργαστηρίου

“Cheneau” κάποιου άλλου εργαστηρίου

Αυθεντικός Cheneau

ή παρουσιάζουν κηδεμόνες με αιτιολογία ανακριβή και άσχετη, όπως η ταξινόμηση του Rigo-Cheneau σε κηδεμόνες Boston, DDb και Cheneau, αλλά βέβαια τα λένε σε ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα.

 

Άλλοι παρουσιάζουν υψηλή τεχνολογία κατασκευής για δήθεν ασύμμετρους κηδεμόνες αλλά σε ένα προσεκτικό μάτι η τεχνολογία τους εφαρμόζεται σε κηδεμόνες παλιάς τεχνολογίας όπως Boston και DDB (που πρωτοκατασκευάστηκαν πριν από 35 ως και 60 χρόνια). Δηλαδή χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία για να κατασκευάσουν τους ίδιους παλιούς κηδεμόνες.

Και ο γονιός τι να κάνει. Ποιόν πρέπει να εμπιστευτεί σε αυτή την τόσο σοβαρή απόφαση για την υγεία των παιδιών του.

Τον γιατρό που ξέρει; Το διαδίκτυο με τις προσφορές του; Την διαφήμιση; Τον γείτονα; Ποιόν;

Θα πρέπει όμως να είναι περισσότερο καχύποπτοι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική εποχή. Θα πρέπει να ρωτάνε περισσότερα, να ψάχνουν πιο πολύ, να απαιτούν εξηγήσεις από όλους. Τον γιατρό πρώτα από όλα, τον τεχνίτη, το εργαστήριο. Και βέβαια να αναζητούν ευθύνες στην περίπτωση που δεν έγιναν αυτά που του υποσχέθηκαν.

Στο SPONDYLOS συνήθως έρχονται κάποιοι από αυτούς. Και λέω κάποιοι, γιατί οι περισσότεροι γονείς ρίχνουν την ευθύνη στα παιδιά τους, που δεν φόρεσαν το ¨ σαμάρι¨.  Άλλοι αισθάνονται ήσυχοι με την συνείδηση τους γιατί έκαναν το καθήκον τους αγοράζοντας ένα κηδεμόνα, άσχετα εάν το παιδί τους δεν φόρεσε ποτέ τον κηδεμόνα.

Παιδιά που κατασκεύασαν 2-3 κηδεμόνες, χωρίς αποτέλεσμα και οι σκολιώσεις τους επιδεινώθηκαν. Και καλούνται να ξαναπληρώσουν ένα ακόμη κηδεμόνα μήπως προλάβουν και σώσουν την κατάσταση. Πολλές φορές το φτηνό είναι και ακριβό και όπως λέει και ο λαός ¨η φτήνια τρώει τον παρά¨.

Θα πρέπει οι γονείς να ψάχνουν, να μαθαίνουν για τα αποτελέσματα, που θα επιφέρει ένας κηδεμόνας στην πάθηση του παιδιού τους, να είναι υποψιασμένοι με όποιον τους τα ωραιοποιεί ή αντίθετα δεν λέει πολλά. Και τότε όλα θα πάνε καλά.