fbpx

Οι “ειδικοί”

Οι “ειδικοί”


 

Επισκεπτόμενος μια ημέρα κάποια σελίδα “ειδικών” για σκολίωση, συνειδητοποίησα το μέγεθος της παραπλάνησης των ασθενών με σκολίωση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους γονείς που δεν έχουν γνώση στο αντικείμενο.

Έγραφε ο φίλος συνάδελφος :

Κάτι που συχνά απασχολεί τα παιδιά και τούς γονείς τους είναι το αν μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με ειδικό ορθοπαιδικό «κηδεμόνα σκολίωσης».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η φύση της πάθησης είναι τέτοια που στην πλειοψηφία των εφήβων με σκολίωση αυτή θα είναι μικρού βαθμού και δεν θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερη παραμόρφωση.

Προφανώς μιλάει για μια μικρή πλάγια κλίση της Σπονδυλικής Στήλης, που δεν είναι πραγματική σκολίωση. Δηλαδή δεν έχει στροφή ή η στροφή κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 μοιρών, με δεδομένο ότι η στροφή των σπονδύλων φτάνει και τις 48⁰.

Πιστεύω ότι κανείς δεν θα έβαζε ένα παιδί να φορέσει κηδεμόνα με αυτά τα στοιχεία και το σπουδαιότερο εάν δεν είχε ενδείξεις επιδείνωσης σε διαδοχικές επανεξετάσεις.

Για παράδειγμα εξετάζεις ένα παιδί ηλικίας 12 ετών με βαθμό ανάπτυξης κατά Riser 0, χωρίς έμμηνο ρύση και διαπιστώνεις ότι έχει μια πλάγια κλίση 13⁰ και μια στροφή 6⁰.

Το παιδί μπαίνει σε παρακολούθηση και επανεξετάζεται μετά από κάποιους μήνες συνήθως, αν και εγώ προτιμώ να το επανεξετάζω μετά από 5 εκατοστά αύξησης ύψους, εφ’ όσον αυτό που επηρεάζει την αύξηση της σκολίωσης είναι η ανάπτυξη. Και διαπιστώνεις στην επανεξέταση ότι η πλάγια κλίση του έχει φθάσει τις 19⁰ και η στροφή του τις 12⁰ . Αυτό σημαίνει ότι είναι μια επιδεινούμενη σκολίωση.

Και τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση αφήνεις το παιδί χωρίς θεραπεία και το επανεξετάζεις μετά από άλλους 5 πόντους?

Και εάν εν τω μεταξύ η ανάπτυξη του είναι ιδιαίτερα έντονη, όπως είναι 1 έτος περίπου πριν την έναρξη της περιόδου και περιμένοντας, η παραμόρφωση μεγαλώνει γεωμετρικά και έχει μια σκολίωση που υπερβαίνει τις 26⁰ και η στροφή τις 15⁰, τι κάνεις τότε?

Σε μια σκολίωση υπάρχουν σημεία όπως η στροφή και η κλίση που μας δίνουν τον βαθμό επιδείνωσης και το μέλλον αυτής της σκολίωσης. Δεν αποφασίζεις να αρχίσεις μια συντηρητική θεραπεία επειδή έχεις μια πλάγια κλίση.

Και συνεχίζει ο αγαπητός συνάδελφος:

Σε αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός βασίζονται κάποιοι «ειδικοί» – έμποροι σχετικών προϊόντων που συνιστούν στους γονείς να φορέσει το παιδί ορθοπαιδικό «κηδεμόνα» κορμού με σκοπό να καρπωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο το οικονομικό όφελος όσο και την «επιτυχία» της «θεραπείας» μίας σκολίωσης η οποία ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να επιδεινωθεί.

Προφανώς και όσοι βάζουν τα παιδιά σε αυτή την δοκιμασία είναι επίορκοι και θα πρέπει να τιμωρούνται από την Πολιτεία.

Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα πρέπει και με βαρύτερη τιμωρία να ισχύει σε όσους αφήνουν τα παιδιά χωρίς συντηρητική θεραπεία ή με παλαιά και πλημμελή θεραπεία, ώστε να οδηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών και βέβαια καρπωνόμενοι πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το κόστος ενός κηδεμόνα. Δεν φαντάζομαι βέβαια ότι το κάνουν τσάμπα.

Και το εντυπωσιακό τέλος:

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η εφαρμογή των «κηδεμόνων» κορμού (τύπου Boston, Milwakee ή οποιουδήποτε άλλου τύπου) προλαμβάνει την εξέλιξη ή, ακόμα περισσότερο, διορθώνει την εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση. Θα πρέπει επίσης εδώ να υπενθυμίσω ότι, δυστυχώς, το ψυχολογικό κόστος μιας τέτοιας υποτιθέμενης «θεραπείας» για τον έφηβο ή την έφηβη είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Ο συνάδελφος μιλάει για τους κηδεμόνες BOSTON (σχεδιάστηκαν από τον ιδρυτή της BOSTON BRACE INTERNATIONALτον Bill Miller το 1975) και τους MILWAUKEE (σχεδιάστηκαν από τους Al Schmidt και Walter Blount από το Milwaukee το …1957).

Όλες δε οι επιστημονικές εργασίες για την αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων, βασίζονται σε αυτούς του αρχαίους κηδεμόνες και θεραπεία.

Και εδώ φαίνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί για τους νέους τρόπους αντιμετώπισης της Σκολίωσης, που διορθώνουν και δεν φρενάρουν την εξέλιξη μια σκολίωσης.

Από το 2008 που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι κηδεμόνες τύπου Rigo-Cheneau και η συνδυασμένη με αυτούς άσκηση Schroth τα δεδομένα άλλαξαν.

Εάν κάποιος μπει στο επίσημο site της επιστημονικής εταιρείας συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης SOSORT (www.sosort.mobi) θα μπορέσει να δει τα δεδομένα που άλλαξαν πριν λίγα μόλις χρόνια.

Όλος ο κόσμος αλλάζει η Ελλάδα όμως όπως πάντα καθυστερεί καμιά τριανταριά χρόνια, σκόπιμα ή από αμέλεια, να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

Και όσον αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σε βάθος χρόνου είναι πολλά περισσότερα αυτά που αντιμετωπίζουν σαν ενήλικες έχοντας μια βαριά παραμόρφωση, που πονάει κιόλας, με μόνη λύση ένα εξίσου βαρύ χειρουργείο.

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS Laser Spine Lab