fbpx

Εφηβική Κύφωση

Τι είναι η εφηβική Κύφωση;

Η εφηβική κύφωση είναι το παθολογικό καμπούριασμα σε έναν έφηβο, που με τα χρόνια αυξάνεται ανεξάρτητα  το πόσο δραστήριος είναι.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κυφώσεων που προσέρχεται σε ένα ιατρείο Παθήσεων Σπονδυλικής στήλης συναντάται, μετά από την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο, η νόσος του Scheuermann ή αλλιώς Οστεοχονδρίτιδα της Σπονδυλικής Στήλης.

Μία πάθηση που μάλλον είναι γονιδιακής αιτιολογίας, χωρίς να γνωρίζουμε πως παρεμβαίνει στις επιφυσιακές πλάκες, δημιουργώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης τους, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα τους.

Η κλασσική της εκδοχή είναι η εικόνα τριών συνεχόμενων σπονδύλων, στους οποίους υπάρχουν ανωμαλίες στις πρόσθιες επιφάνειες των επιφυσιακών πλακών, με αποτέλεσμα να φρενάρει η ομαλή ανάπτυξη των σωμάτων των σπονδύλων.

Σε άτυπες μορφές μπορούμε να έχουμε από 1 έως και 8 σπονδύλους, που έχουν επηρεαστεί.

Το ύψος συνήθως είναι στην μέση της θωρακικής μοίρας. Η αυξανόμενη πίεση από το βάρος του σώματος, στις ήδη προβληματικές επιφύσεις των παθολογικών σπονδύλων, επιτείνει το πρόβλημα.

Η συνέχιση της πίεσης στις επιφύσεις θα μειώσει το ύψος της τελικής διαμόρφωσης τους και θα τους προσδώσει σφηνοειδή παραμόρφωση.

Η αύξηση της θωρακικής κύφωσης περισσότερο από 40° συνεπάγεται και αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης καθώς και εξάλειψη της λόρδωσης του αυχένα. Αυτό συμβαίνει για καθαρά μηχανικούς λόγους στήριξης και ισορροπίας.

Εφηβική κύφωση – Νόσος του Scheuermann

Η νόσος Scheuermann θεωρείται μια μορφή νεανικής οστεοχονδρίτιδας της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζεται κυρίως στους εφήβους και εκδηλώνεται με σημαντικά χειρότερη παραμόρφωση από την λειτουργική κύφωση.

Είναι η συνηθέστερη αιτία  κυφωτικής παραμόρφωσης στην εφηβεία με συχνότητα 0,4% έως 10%.

Παρουσιάζεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 12 και 15 ετών και δεν έχει προτίμηση για το φύλο.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και ανησυχούν για αισθητική τους  εμφάνιση περισσότερο, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί πόνος, ειδικά σε αθλητές με υψηλές απαιτήσεις.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από την κύφωση του Scheuermann δεν μπορούν να διορθώσουν συνειδητά τη στάση τους. Η κορυφή της καμπύλης τους, που βρίσκεται στους θωρακικούς σπονδύλους, είναι αρκετά άκαμπτη.

Η νόσος του Scheuermann προκαλεί πόνο στην πλάτη και στον αυχένα,  ο οποίος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός.

Ο πάσχων μπορεί να αισθάνεται πόνο στην κορυφή της καμπύλης, η οποία επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα και από περιόδους ορθοστασίας ή πολύωρης καθιστικής θέσης.

Επίσης μπορεί να αισθάνεται άβολα ή απομονωμένος ανάμεσα στους συμμαθητές του, ανάλογα με το επίπεδο παραμόρφωσης.

Εκτός από τον πιθανό πόνο που σχετίζεται με τη νόσο του Scheuermann, οι πάσχοντες από την νόσο έχουν απώλεια του ύψους  του σπονδυλικού σώματος με σφηνοειδή παραμόρφωση τους και κατά συνέπεια  έχουν εμφανή ύβο (καμπούρα).

Οι καμπύλες στην κάτω θωρακική περιοχή προκαλούν περισσότερους πόνους, ενώ οι καμπύλες πιο ψηλά εμφανίζουν μεγαλύτερη οπτική παραμόρφωση.

Πολλοί με τη νόσο του Scheuermann συχνά έχουν υπερβολική λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι φυσικός τρόπος του σώματος να αντισταθμίσει την κυφωτική καμπύλη.

Συχνά οι ασθενείς έχουν σφιχτούς οπίσθιους μηριαίους μυς που αυξάνουν την λόρδωση και σχετίζονται με την αντιστάθμιση την υπερβολικής κύφωσης της σπονδυλικής στήλης.

Εκτός από την λόρδωση, ένα 20-30% των ασθενών με νόσο του Scheuermann, έχουν επίσης σκολίωση, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αμελητέες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, ο συνδυασμός κύφωσης – σκολίωσης ταξινομείται ως ξεχωριστή πάθηση γνωστή ως Κυφοσκολίωση.

Πως αντιλαμβανόμαστε την εφηβική κύφωση;

H εικόνα στην εφηβική κύφωση τ. Scheuermann είναι χαρακτηριστική, παρουσιάζοντας έντονη κύρτωση στην όρθια – πλάγια θέση, με κυρτούς ώμους, προτεταμένο κεφάλι με ευθειασμό του αυχένα και έντονη λόρδωση.

Στην κάμψη του σώματος μπροστά, παρουσιάζεται ένας έντονος οξύαιχμος ύβος, που δεν διορθώνεται εάν τοποθετήσουμε το χέρι μας επάνω του και πούμε στο παιδί να ανασηκώσει την πλάτη του.

Διάγνωση της νόσου του Scheuermann

Η διάγνωση της ν. Scheuermann είναι κατεξοχήν ακτινολογική. Στην πρόσθιο-οπίσθια ακτινογραφία ελέγχουμε τα εξής:

 

1- Τη ύπαρξη από 1 – 8 σπονδύλους στους οποίους το πρόσθιο τμήμα είναι βραχύτερο από το οπίσθιο.

2- Κυφωτική γωνία Cobb μεγαλύτερη από 50° με 55°

 

Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων πιστοποιεί την ύπαρξη της κύφωσης τ. Scheuermann και την ανάγκη θεραπείας με κηδεμόνες υπερέκτασης. Ο στόχος είναι να μην φορτίζονται τα πρόσθια τμήματα ώστε να αναπτυχθούν σωστά.

Θεραπεύεται;

 

Σχεδόν στο 100% η εφηβική κύφωση θεραπεύεται εάν διαπιστωθεί έγκαιρα στην φάση της ταχείας ανάπτυξης.

Η θεραπεία για τη νόσο Scheuerman εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την καλύτερη θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Σοβαρότητα της γωνίας
  • Ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης
  • Εάν το άτομο αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται

Ο ασθενής πρέπει να έχει περισσότερο από ένα χρόνο ανάπτυξης, κατά τον οποίο θα πρέπει να κάνει εντατική θεραπεία.

Η θεραπεία της κυφώσεως τ. Scheuermann βασίζεται κυρίως στον κηδεμόνα κύφωσης και δευτερευόντως στις ασκήσεις.

Ο σκοπός της θεραπείας της Κύφωσης τ. Scheuermann με κηδεμόνα,  η αποσυμπίεση των πρόσθιων τμημάτων των σωμάτων των σπονδύλων και με αυτό τον τρόπο οι επιφύσεις να παράγουν ικανό οστούν ώστε να εξαλειφτεί η σφηνοειδής παραμόρφωση.

Οι κηδεμόνες συνήθως είναι ογκώδεις και άβολοι και συχνά απορρίπτονται από τους έφηβους. Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κηδεμόνες όπως ο κηδεμόνας κύφωσης τ. SPONDYLOS, έχουν γίνει λιγότερο ενοχλητικοί και πιο ελαφρείς.

Οι κηδεμόνες μπορούν να φορεθούν άνετα κάτω από τα ρούχα και να επιτρέψουν στον έφηβο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες,  συμπεριλαμβανομένων πολλών αθλημάτων.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία, ο κηδεμόνας θα πρέπει να φοριέται σχεδόν όλο το 24ωρο, τουλάχιστον στην αρχή.

Οι κηδεμόνες είναι αποτελεσματικοί μέχρι γωνίες έως 75°. Βέβαια όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα