Εφηβική Κύφωση

Εφηβική Κύφωση

Τι είναι η εφηβική Κύφωση;


 

Η εφηβική κύφωση είναι το παθολογικό καμπούριασμα σε έναν έφηβο που με τα χρόνια αυξάνεται ανεξάρτητα  το πόσο δραστήριος είναι.

Η αύξηση της θωρακικής κύφωσης περισσότερο από 40° συνεπάγεται και αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης καθώς και εξάλειψη της λόρδωσης του αυχένα. Αυτό συμβαίνει για καθαρά μηχανικούς λόγους στήριξης και ισορροπίας.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των κυφώσεων που προσέρχεται σε ένα ιατρείο Παθήσεων Σπονδυλικής στήλης συναντάται, μετά από την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο, η νόσος του Scheuermann ή αλλιώς Οστεοχονδρίτιδα της Σπονδυλικής Στήλης.

Μία πάθηση που μάλλον είναι γονιδιακής αιτιολογίας, χωρίς να γνωρίζουμε πως παρεμβαίνει στις επιφυσιακές πλάκες, δημιουργώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης τους, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα τους.

Πως την αντιλαμβανόμαστε;


 

H εικόνα στην εφηβική κύφωση τ. Scheuermann είναι χαρακτηριστική, παρουσιάζοντας έντονη κύρτωση στην όρθια – πλάγια θέση, με κυρτούς ώμους, προτεταμένο κεφάλι με ευθειασμό του αυχένα και έντονη λόρδωση.

Στην κάμψη του σώματος μπροστά, παρουσιάζεται ένας έντονος οξύαιχμος ύβος, που δεν διορθώνεται εάν τοποθετήσουμε το χέρι μας επάνω του και πούμε στο παιδί να ανασηκώσει την πλάτη του.

Η κλασσική της εκδοχή είναι η εικόνα τριών συνεχόμενων σπονδύλων, στους οποίους υπάρχουν ανωμαλίες στις πρόσθιες επιφάνειες των επιφυσιακών πλακών, με αποτέλεσμα να φρενάρει η ομαλή ανάπτυξη των σωμάτων των σπονδύλων.

Εφηβική Κύφωση
Εφηβική Κύφωση

Εφηβική Κύφωση

Εφηβική Κύφωση

Στην εφηβική κύφωση η βλάβη μπορεί να είναι ιδίας έκτασης αλλά μπορεί να είναι και διαφορετική. Σε άτυπες μορφές μπορούμε να έχουμε από 1 έως και 6 σπονδύλους, που έχουν επηρεαστεί.

Το ύψος συνήθως είναι στην μέση της θωρακικής μοίρας ακολουθώντας οι κατώτεροι θωρακικοί και μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται και οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι δημιουργώντας ένα ευθειασμό της οσφυϊκής λόρδωσης.

Η αυξανόμενη πίεση από το βάρος του σώματος, στις ήδη προβληματικές επιφύσεις των παθολογικών σπονδύλων, επιτείνει το πρόβλημα. Η συνέχιση της πίεσης στις επιφύσεις θα μειώσει το ύψος της τελικής διαμόρφωσης τους και θα τους προσδώσει σφηνοειδή παραμόρφωση.

Εφηβική Κύφωση

Θεραπεύεται;

 

Σχεδόν στο 100% η εφηβική κύφωση θεραπεύεται εάν διαπιστωθεί έγκαιρα στην φάση της ταχείας ανάπτυξης. Η θεραπεία της κυφώσεως τ. Scheuermann βασίζεται κυρίως στον κηδεμόνα κύφωσης και δευτερευόντως στις ασκήσεις.

Ο σκοπός της θεραπείας της Κύφωσης τ. Scheuermann με κηδεμόνα,  η αποσυμπίεση των πρόσθιων τμημάτων των σωμάτων των σπονδύλων και με αυτό τον τρόπο οι επιφύσεις να παράγουν ικανό οστούν ώστε να εξαλειφτεί η σφηνοειδής παραμόρφωση.

Εφηβική Κύφωση
Shares
Scroll Up