fbpx

Πόνοι Σκολίωσης

Πόνοι Σκολίωσης

Οι πόνοι στη σκολίωση


Οι πόνοι στη μέση είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δοκιμάζει ένας ενήλικας με σκολίωση, ειδικά εάν είναι χαμηλή σκολίωση

Προκαλούνται εξαιτίας της καταπόνησης των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών.

Κατά συνεπεία δημιουργείται εκφυλιστική δισκαρθροπάθεια με την δημιουργία οστεοφύτων (άλατα) ενώ επηρεάζονται και οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις, που σε ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για τον χρόνιο πόνο.

Οι πόνοι μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή μετά από πολύωρη ορθοστασία και κούραση. Σιγά σιγά όμως πληθαίνουν σε αριθμό και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Κάποια στιγμή είναι πολύ έντονοι το πρωί, ειδικά όταν σηκωνόμαστε από το κρεββάτι ενώ η δυσκαμψία είναι και αυτή έντονη. Ο πόνος αυξάνεται και στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, πολλές φορές συνεχίζεται και στο κρεββάτι.

Αργότερα αρχίζει λόγω της σπονδυλαρθρίτιδας που δημιουργείται να αυξάνεται στις αλλαγές του καιρού, ενώ η απόσταση που μπορούμε να βαδίσουμε ελαττώνεται.

Τι τους προκαλεί;


Πόνοι Σκολίωσης

Το πρόβλημα είναι καθαρά μηχανικό.

Οι δίσκοι, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης, δέχονται μεγαλύτερα φορτία από ότι στο κυρτό, με αποτέλεσμα την πλαστική παραμόρφωσή τους και κατά συνέπεια την αύξηση της σκολιωτικής γωνίας.

Τα σπονδυλικά τρήματα (οι οπές που διέρχονται οι νευρικές ρίζες), από την μεριά του κοίλου στενεύουν με αποτέλεσμα σε να πιέζονται τα συγκεκριμένα νεύρα. Επίσης οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις, που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους, εκφυλίζονται με αποτέλεσμα την δημιουργία σπονδυλαρθρίτιδας, που δημιουργεί χρόνιο πόνο που επιδεινώνεται με την ορθοστασία, το περπάτημα και τις αλλαγές του καιρού.

Εάν συνεχιστεί πέρα από ένα σημείο εκδηλώνεται και πλαγιολίσθηση συνήθως στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης.

Οι μύες όπως για παράδειγμα ο λαγονοψοϊτης ένας κύριος μυς στην στήριξη της οσφυϊκής μοίρας, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης υπερτροφεί και από την πλευρά του κυρτού ατροφεί.

Θεραπεία


Η θεραπεία συνήθως είναι συμπτωματική στην οξεία φάση με ανάπαυση, ζεστά, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

Οι πόνοι σκολίωσης όμως μετά από λίγο θα ξαναγυρίσουν, εφ’ όσον η αιτία παραμένει.

Άρα θα πρέπει να γίνεται και αιτιολογική θεραπεία μαζί με την συμπτωματική.

Θα πρέπει να απομακρύνουμε τις αιτίες, για παράδειγμα την πίεση νεύρων στα τρήματα, με την αποσυμπίεση των δίσκων και των οπίσθιων σπονδυλικών αρθρώσεων

Αιτιολογική Θεραπεία με το Ατομικό Πρότυπο


Το Ατομικό πρότυπο στους ενήλικες είναι μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα.

 

1- Πρώτα από όλα θα πρέπει ο ασθενής ξεκινώντας την θεραπεία να μην πονάει. Έτσι γίνεται μια συμπτωματική θεραπεία αρχικά με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, μείωση των δραστηριοτήτων και κάποιες φορές σε έντονο πόνο κλινοστατισμό.

 

2- Εφόσον ο πόνος περάσει θα πρέπει ο ασθενής να φορέσει στηρικτικά, ένα ειδικό κηδεμόνα, ο οποίος θα πιέζει στο κυρτό της σκολίωσης αποσυμπιέζοντας τα σπονδυλικά νεύρα.

 

3- Ύστερα ο ασθενής αρχίζει τις ασκήσεις των μεθόδων Schroth και  SEAS, στην αρχή ήπια, με εύκολες ασκήσεις που δεν προκαλούν πόνο, φορώντας μετά τις ασκήσεις τον κηδεμόνα του. Αργότερα οι ασκήσεις γίνονται πιο έντονες και δύσκολες.

 

4- Επίσης εκπαιδεύεται σε ανταλγικές ασκήσεις ανακούφισης του πόνου όπως για παράδειγμα η μέθοδος Mc Kenzie

 

5- Ο ασθενής θα πρέπει να μπει δε διατροφολογικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους. Το βάρος του θα πρέπει να είναι λιγότερο από το κανονικό.

 

6- Θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε οδηγίες αλλαγής τρόπου ζωής (ελάττωση άρσης βαρών, σκύψιμο με λυγισμένα πόδια κλπ) και ύπνου (αλλαγή στρώματος κλπ).

 

7- Η διόρθωση συνοδών παθήσεων όπως Θυρεοειδής αδένας, ορμονικές διαταραχές, οστεοπόρωση κλπ θα πρέπει να εξισορροπήσουν με τις σωστές θεραπείες.

Πόνοι Σκολίωσης

H μείωση της πίεσης στο κοίλο της καμπύλης επιτυγχάνεται:

1- με την καθημερινή άσκηση στις ασύμμετρες ασκήσεις του συστήματος Schroth και

2- στην άμεση εφαρμογή για λίγες ώρες, ενός ειδικά κατασκευασμένου κηδεμόνα, που θα συγκρατεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων.

Πόνοι Σκολίωσης
Πόνοι Σκολίωσης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας

Πόνοι Σκολίωσης
Μάθετε κάθε μήνα νέα και καινοτομίες στο χώρο της Σκολίωσης, της Κύφωσης και των παθήσεων της Σπονδυλικής στήλης
Απόψεις και αποτελέσματα στην θεραπεία των παθήσεων.
Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!