fbpx

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Παλαιότερα η λέξεις σκολίωση ή κύφωση ήταν taboo.

Συνήθως προσπαθούσαν οι άνθρωποι να κρύψουν τα παιδιά τους που είχαν πρόβλημα. Για τους περισσότερους ήταν κάτι που θα έπρεπε να το κρύψουν και να το ξεχάσουν. Κάτι σαν την στρουθοκάμηλο ή τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Πολλές φορές έλεγαν στην άγνοια τους ότι για κοίτα πόσο μοιάζει του παππού ή της γιαγιάς. Και οι δυο περπατούν γέρνοντας από την ίδια μεριά.

Σιγά – σιγά άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι επρόκειτο για μια ασθένεια, που όπως όλες οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Όμως μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 80 η σκολίωση άρχισε να αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά και με κάποιου είδους μεθοδολογία, που δεν ήταν η πλέον σωστή αλλά ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Έτσι άρχισαν να εφαρμόζουν κηδεμόνες συμμετρικούς, στην προσπάθεια τους να ισιώσουν την σπονδυλική στήλη.

Στα χρόνια που πέρασαν η άγνοια και ο στρουθοκαμηλισμός εξακολουθούν να υπάρχουν και ενισχύονται καθημερινά από χιλιάδες ανεύθυνο υπεύθυνες γνώμες όπως ” κάνε μονόζυγο και η σκολίωση θα φτιάξει” ή  “άστο λίγο ακόμη να δούμε πως θα εξελιχθεί”.

Άσχετες κουβέντες από χείλη υπεύθυνα και οι άνθρωποι να πλέουν σε μια θάλασσα άγνοιας.

Αλλά ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες.

ΜΥΘΟΣ 1. Η σκολίωση δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


Ελάχιστα είναι τα περιστατικά ιδιοπαθών εφηβικών σκολιώσεων, που φθάνουν σε έντονο αναπνευστικό πρόβλημα με μείωση της Ζωτικής Χωρητικότητας και της FVC1 λιγότερο δηλαδή από 30%.

Περισσότερο επηρεάζονται ασθενείς με νευρομυϊκές σκολιώσεις με πολύ μεγάλες σκολιώσεις (περισσότερο από 90° και υποκύφωση, μειωμένη φυσιολογική κύφωση < 11° *) και με άλλες συνοδούς παθήσεις, που μεταξύ άλλων επηρεάζουν και το αναπνευστικό τους σύστημα.

Ασθενείς που συνήθως κινούνται με υποστήριξη αναπηρικού αμαξιδίου και με την απαραίτητη βοήθεια από τους γονείς τους.

Όσον αφορά τα καρδιακά προβλήματα πρόκειται για συγγενείς ανωμαλίες (ανωμαλίες εκ γενετής) που συνυπάρχουν με την ιδιοπαθή σκολίωσης και όχι προβλήματα που δημιουργούνται από την Σκολίωση.


Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει καμία περίπτωση μία σκολίωση ακόμη και 50° να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα.


Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

ΜΥΘΟΣ 2. Η Σκολίωση δημιουργεί νευρολογικά προβλήματα μέχρι και παράλυση

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


Διεθνώς  δεν έχει αναφερθεί τέτοια ποτέ καμία περίπτωση νευρολογικού προβλήματος από τα κάτω άκρα πόσον μάλλον παράλυσης.

ΜΥΘΟΣ 3. Μετά το τέλος της εφηβείας η σκολίωση θα σταματήσει

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Η σκολίωση συνεχίζει να μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη και το βάρος του σώματος πιέζει τους δίσκους, με αποτέλεσμα την σφηνοειδή τους παραμόρφωση και την περαιτέρω δραματική αύξηση της σκολίωσης.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, η άρση βαρών και οι εγκυμοσύνες με πρόσληψη πολλών κιλών, αυξάνουν τον κίνδυνο να μεγαλώσει η σκολίωση.

Η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους και η αποφυγή άρσης βαρών, καθώς και η άσκηση βοηθούν στην διατήρησή της σκολίωσης στα αρχικά επίπεδα

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Αρχική εικόνα

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

10 χρόνια μετά από 2 εγκυμοσύνες και 20 επιπλέον κιλά

ΜΥΘΟΣ 4.  Φταίει η βαριά τσάντα που κουβαλάει και ο τρόπος που διαβάζει

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Την σκολίωση την δημιουργεί ένα γονίδιο   που κληρονομείται 100% από του γονείς. Το μέγεθος της σκολίωσης είναι αδιάφορο και ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί ποιοι είναι οι παράγοντες για αυτό.

Η κακή στάση στο διάβασμα ή η βαριά τσάντα που κουβαλάει στο σχολείο μπορούν να την επιδεινώσουν αλλά όχι να την δημιουργήσουν.

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

ΜΥΘΟΣ 5.  Κάνε μονόζυγο και η σκολίωση θα περάσει

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Όταν κάνουμε μονόζυγο οι μύες που γυμνάζονται είναι αυτοί των χεριών, των ώμων και της πλάτης ψηλά.

Επίσης όλες οι μορφές γυμναστικής και σπορ είναι συμμετρικές. Μόνο η μέθοδος Schroth ή αλλιώς ασύμμετρη γυμναστική σε πολλαπλά επίπεδα είναι η κατάλληλη και απαραίτητη για την διόρθωση της σκολίωσης.

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση
Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

ΜΥΘΟΣ 6. Οι κηδεμόνες στην καλύτερη περίπτωση συγκρατούν την σκολίωση

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Οι κηδεμόνες παλιάς Τεχνολογίας όπως ο Boston και ο D.D.B., λόγω της συμμετρικής 2 διαστάσεων δράσης τους στον κορμό, δεν διορθώνουν μια πάθηση σαν την σκολίωση που είναι τρισδιάστατη.

Στους κηδεμόνες αυτούς η αισθητική διόρθωση είναι ελάχιστη, εφόσον δεν μπορούν να διορθώσουν τις αποκλίσεις της λεκάνης και δεν κάνουν αντιστροφή.

Οι κηδεμόνες νέας τεχνολογίας όπως ο SPONDYLOS-Rigo-Cheneau, δρουν τρισδιάστατα στην πάθηση με αποτέλεσμα ανάλογα την σκολίωση, να μειωθεί στο ελάχιστο η γωνία κλίσης και οι στροφές.

Οι τρισδιάστατοι αυτοί κηδεμόνες επαναφέρουν την αισθητική εικόνα στους ασθενείς.

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Κηδεμόνες παλιάς τεχνολογίας

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Boston

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Κηδεμόνες νέας τεχνολογίας

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

SPONDYLOS-Rigo-Cheneau

ΜΥΘΟΣ 7. Οι ασκήσεις δεν βοηθάνε όταν φοράμε κηδεμόνα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Η γενική άσκηση η συμμετρική δηλαδή, επειδή ενισχύει όλες τις μυϊκές ομάδες, θα δημιουργεί αντιστάσεις στα επίπεδα που θα πρέπει να σπρώχνει ο κηδεμόνας.

Η ασύμμετρη όμως άσκηση της μεθόδου Schroth, που γυμνάζει ασύμμετρα τους μύες σε διαφορετικά επίπεδα, πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον κηδεμόνα.

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

ΜΥΘΟΣ 8. Τώρα που τελείωσε η ανάπτυξη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:


 

Σίγουρα όταν οι επιφύσεις (οι πηγές παραγωγής οστού) σταματάνε να παράγουν οστούν, η διόρθωση της σκολίωσης σε επίπεδο οστών φρενάρει.

Παρόλα ταύτα έχει αποδειχτεί ότι οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τους σπονδύλους είναι ακόμη ελαστικοί μέχρι και 4 χρόνια από το κλείσιμο των επιφύσεων.

Και βέβαια οι δίσκοι, που είναι μαλακά στοιχεία και παραμορφώνονται από την άσκηση βάρους (αυτός είναι ο λόγος που η σκολίωση συνεχίζει να μεγαλώνει στην ενήλικη ζωή), έχουν ικανή ελαστικότητα να αναστρέψουν το φαινόμενο αυτό.

Έτσι ακόμη και μετά το τέλος της ανάπτυξης, η σκολίωση μπορεί να βελτιωθεί αρκετά, αλλάζοντας την παραμόρφωση των δίσκων.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη άσκηση στο σύστημα Schroth και την εφαρμογή κηδεμόνα για λίγες ώρες μετά την άσκηση.

Επίσης το παιδί που ολοκλήρωσε την θεραπεία στην εφηβεία, θα πρέπει να συνεχίζει την ασύμμετρη άσκηση σε όλη του την ζωή, ώστε να μην επιτρέψει να χαθούν οι διορθώσεις που επιτεύχθηκαν στην εφηβεία.

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Ασθενής ετών 30 με σκολίωση 40° σε θεραπεία

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας

Αλήθειες και μύθοι για την σκολίωση
Μάθετε κάθε μήνα νέα και καινοτομίες στο χώρο της Σκολίωσης, της Κύφωσης και των παθήσεων της Σπονδυλικής στήλης
Απόψεις και αποτελέσματα στην θεραπεία των παθήσεων.
Shares
Scroll Up
error: Alert: Content is protected !!